2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Egyéb húsételek

Ez az étel házinyúlgerincből készült, de vadnyúlból még karakteresebb – ez utóbbit száraz, sovány hús lévén, tanácsos 12-24 órára mustáros olajban vagy leveszöldségből, hagymából, fehérborból készített, és babérlevéllel, borssal, valamint néhány szem borókabogyóval illatosított pácban előérlelni.

Fotó: Hemző Károly

Nyúlgerinc
áfonyamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • 150 g zeller
  • 2 házinyúlgerinc (kb. 1 kg)
  • só, bors
  • 2+1 ek. olaj
  • 6-8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 150 g erdei vagy (barna) sampinyon gomba
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A mártáshoz:
  • 300 g áfonyadzsem
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A hagymát, fokhagymát, a póréhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát gerezdekre szeljük, a póréhagymát és a zöldségeket nem túl vékony karikákra, illetve nagyobb kockákra vágjuk, majd közepes méretű sütőedénybe terítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Eltávolítjuk a nyúlgerincekről az esetleges hártyákat-inakat, leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, aztán bedörzsöljük kevés sóval és meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a húsdarabokat, majd a zöldségágy tetejére tesszük. Betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal, amelyben a hús sült, majd alájuk öntjük a fehérbort, és fedő vagy alufólia alatt puhára pároljuk a sütőben (40-45 perc). Leemeljük róluk a takarót, végül a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük (további 20 perc).

3. Miközben a hús sül, a gombát megtisztítjuk (lehetőség szerint, nem mossuk meg, mert megszívja magát vízzel – ha mégis szükséges, gyorsan, folyó víz alatt távolítjuk el a felületi szennyeződéseket), vékony szeletekre vágjuk vagy csíkokra tépkedjük. Felhevítjük a maradék 1 ek. olajat, beleforgatjuk a gombát, élénk tűzön megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.

4. A mártáshoz az áfonyadzsemet lábaskába szedjük, összeforrósítjuk 1 dl vörösborral, ízlés szerint chiliporral. A maradék 1 dl vörösborban simára keverjük az étkezési keményítőt, az áfonyához adjuk, szelíd forralással besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

5. A nyúlgerinceket (sülés közben kissé meggörbülnek, nem baj!) deszkára emeljük, kivágjuk a csontból a húst, rézsútosan felszeleteljük, tálra rendezzük, körberakjuk a pirított gombával, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyealjjal, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. A forró áfonyamártást külön tálkában kínáljuk mellé. Tejszínnel megtört, szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

– Ha (350-400g) friss vagy mélyhűtött gyümölcsből készítjük, azt 80-100 g cukorral és 1 csipet sóval 3-4 percig forraljuk a borban, a többi ugyanaz.
– A nyúlgerinceket 12 órára bepácolhatjuk enyhén sós, áttört fokhagymával ízesített tejbe, majd sütés előtt szárazra töröljük, a többi ugyanaz.

Változatok:

– Készíthetjük vegyes (erdei) bogyós gyümölcsökből is.
– Csirkemellből is finom!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

528 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
nektarinleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Húsos
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hagymás rostélyos

Tejszínes-gombás
galuska

Diós-mákos bejgli

Sonkás táska
és stangli

Korhely
lencseleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: