2018. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Egyéb húsételek

Ez az étel házinyúlgerincből készült, de vadnyúlból még karakteresebb – ez utóbbit száraz, sovány hús lévén, tanácsos 12-24 órára mustáros olajban vagy leveszöldségből, hagymából, fehérborból készített, és babérlevéllel, borssal, valamint néhány szem borókabogyóval illatosított pácban előérlelni.

Fotó: Hemző Károly

Nyúlgerinc
áfonyamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • 150 g zeller
  • 2 házinyúlgerinc (kb. 1 kg)
  • só, bors
  • 2+1 ek. olaj
  • 6-8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 150 g erdei vagy (barna) sampinyon gomba
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A mártáshoz:
  • 300 g áfonyadzsem
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A hagymát, fokhagymát, a póréhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát gerezdekre szeljük, a póréhagymát és a zöldségeket nem túl vékony karikákra, illetve nagyobb kockákra vágjuk, majd közepes méretű sütőedénybe terítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Eltávolítjuk a nyúlgerincekről az esetleges hártyákat-inakat, leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, aztán bedörzsöljük kevés sóval és meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a húsdarabokat, majd a zöldségágy tetejére tesszük. Betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal, amelyben a hús sült, majd alájuk öntjük a fehérbort, és fedő vagy alufólia alatt puhára pároljuk a sütőben (40-45 perc). Leemeljük róluk a takarót, végül a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük (további 20 perc).

3. Miközben a hús sül, a gombát megtisztítjuk (lehetőség szerint, nem mossuk meg, mert megszívja magát vízzel – ha mégis szükséges, gyorsan, folyó víz alatt távolítjuk el a felületi szennyeződéseket), vékony szeletekre vágjuk vagy csíkokra tépkedjük. Felhevítjük a maradék 1 ek. olajat, beleforgatjuk a gombát, élénk tűzön megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.

4. A mártáshoz az áfonyadzsemet lábaskába szedjük, összeforrósítjuk 1 dl vörösborral, ízlés szerint chiliporral. A maradék 1 dl vörösborban simára keverjük az étkezési keményítőt, az áfonyához adjuk, szelíd forralással besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

5. A nyúlgerinceket (sülés közben kissé meggörbülnek, nem baj!) deszkára emeljük, kivágjuk a csontból a húst, rézsútosan felszeleteljük, tálra rendezzük, körberakjuk a pirított gombával, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyealjjal, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. A forró áfonyamártást külön tálkában kínáljuk mellé. Tejszínnel megtört, szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

– Ha (350-400g) friss vagy mélyhűtött gyümölcsből készítjük, azt 80-100 g cukorral és 1 csipet sóval 3-4 percig forraljuk a borban, a többi ugyanaz.
– A nyúlgerinceket 12 órára bepácolhatjuk enyhén sós, áttört fokhagymával ízesített tejbe, majd sütés előtt szárazra töröljük, a többi ugyanaz.

Változatok:

– Készíthetjük vegyes (erdei) bogyós gyümölcsökből is.
– Csirkemellből is finom!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

528 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Hideg
nektarinleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Vagdalt libamell
almapürével

Spárga tojásos
zöld morzsával

Hagymás rostélyos

Diós-mákos bejgli

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Rácsos
almatorta

Bécsi
krumplisaláta

Zöldségleves májgaluskával

Sonkás-tökmagos
bukta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: