DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Rumos almakompót
túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 savanykás alma (800 g)
- 1/2 citrom leve
- 1 vaníliarúd
- 100 g méz
- 1 dl szűrt almalé
- 4 ek. almapálinka (pl. calvados)
- 1 ek. gyalult mandula
- 250 g (20%-os) krémtehéntúró
- 1 dl joghurt
- 2 dl tejszín
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj + a szóráshoz
- 4 citromfűbóbita
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, nem túl vékony gerezdekre szeljük, majd meglocsoljuk a citrom átszűrt levével, és lazán összekeverjük. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből késheggyel kikaparjuk a vaníliapépet.
2. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a mézet. Felöntjük az almalével, hozzáadjuk az almát és a vaníliapépet, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 3-4 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük az almapálinkával (vagy almavodkával), és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Teflon serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk a mandulát, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
3. A túrót, a joghurtot és a tejszínt botrmixerrel sima-habos krémmé keverjük, a vaníliás cukorral és a fahéjjal illatosítjuk (ízlés szerint további cukrot vagy mézet is adhatunk hozzá, bár a kompót amúgyis elég édes). Az almát levével együtt 4 kistányérra rendezzük, mellékanalazzuk a habos-krémes túrókrémet, megszórjuk a mandulával, végül 1-2 csipet fahéjjal és citromfűbóbitákkal díszítjük.
Tippek:
– Készíthetjük almából és körtéből vegyesen.
– A vaníliát helyettesíthetjük diónyi friss, finomra reszelt gyömbérrel is.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 30-50 perc hűlési idő
Energiatartalom:
469 kcal/adag
Nehézségi fok: