2017. november 23.
Kelemen napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Rumos almakompót
túrókrémmel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 savanykás alma (800 g)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 vaníliarúd
  • 100 g méz
  • 1 dl szűrt almalé
  • 4 ek. almapálinka (pl. calvados)
  • 1 ek. gyalult mandula
  • 250 g (20%-os) krémtehéntúró
  • 1 dl joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj + a szóráshoz
  • 4 citromfűbóbita


1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, nem túl vékony gerezdekre szeljük, majd meglocsoljuk a citrom átszűrt levével, és lazán összekeverjük. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből késheggyel kikaparjuk a vaníliapépet.

2. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a mézet. Felöntjük az almalével, hozzáadjuk az almát és a vaníliapépet, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 3-4 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük az almapálinkával (vagy almavodkával), és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Teflon serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk a mandulát, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.

3. A túrót, a joghurtot és a tejszínt botrmixerrel sima-habos krémmé keverjük, a vaníliás cukorral és a fahéjjal illatosítjuk (ízlés szerint további cukrot vagy mézet is adhatunk hozzá, bár a kompót amúgyis elég édes). Az almát levével együtt 4 kistányérra rendezzük, mellékanalazzuk a habos-krémes túrókrémet, megszórjuk a mandulával, végül 1-2 csipet fahéjjal és citromfűbóbitákkal díszítjük.

Tippek:

– Készíthetjük almából és körtéből vegyesen.
– A vaníliát helyettesíthetjük diónyi friss, finomra reszelt gyömbérrel is.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 30-50 perc hűlési idő

Energiatartalom:

469 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás párna

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Gazdag rizssaláta
tojással

Avokádókrém
paprikaladikban

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Túrós zöldségtorta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás túrókocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: