2014. november 28.
Stefánia napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

A birsalma a homéroszi időktől ismert gyümölcs, a szerelem, a boldogság és a termékenység szimbóluma, amellyel kosárszámra áldoztak a fiatalok Afroditénak, a szerelem istennőjének. Legfőbb értéke mégis magas C-vitamin- és rosttartalma, ezért levét a refomkonyha is előszeretettel ajánlja-használja.

Fotó: Hemző Károly

Birsalmasajt

Hozzávalók kb. 2,5 kg-hoz:

  • 2 kg birsalma
  • 1,2-1,5 kg kristálycukor
  • 2 citrom
  • A díszítéshez:
  • hámozott mandula
  • felezett dió
  • piros vagy zöld cukrozott cseresznye
  • aszalt vörösáfonya
  • natúr vágott pisztácia
A
B
C

1.  A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, vajpuhára főzzük (30-35 perc). Leszűrjük (a főzővízre most nincs szükségünk, de citrommal, cukorral ízesítve remek itóka), jól lecsepegtetjük, majd áttörjük (A). Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük (B), és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítjuk, többször megkeverve langyosra hűtjük.

2. Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve kompótostálkát. Némelyik aljára (csillag- vagy virágszerűen) néhány mandula- és/vagy diószemet csinosítunk, beleszedjük a masszát (C), elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.

3. Kiborítjuk a formából a birssajtot, (tüllernyővel letakarva) 4-7 napig ismét száradni nagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

4. Tálaláskor cukrozott cseresznyével, felezett dióval, aszalt áfonyával, pisztácával díszthetjük. Csak úgy magában, csemegeként fogyasztjuk, vagy az aszalt gyümölcsökkel azonos módon, sütemények készítéséhez felhasználhatjuk. Folpackba csomagolva ajándéknak is pompás lehet (nincs olyan messze a Karácsony...)!

Változatok:

Birskörtéből is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

240 kcal/100 gramm

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cukrozott narancs
és narancshéj

Narancsdzsem

Fűszeres-sós
pirított magok

Aszalt paradicsom

Csokoládés-mézes golyó

Szicíliai
padlizsánragu

Paradicsomlekvár

Gyümölcsös falatkák

Narancslikőr

Diólikőr

Bodzaszörp

Csokoládés
gyümölcsnyársak
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: