2016. szeptember 30.
Jeromos napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

A birsalma a homéroszi időktől ismert gyümölcs, a szerelem, a boldogság és a termékenység szimbóluma, amellyel kosárszámra áldoztak a fiatalok Afroditénak, a szerelem istennőjének. Legfőbb értéke mégis magas C-vitamin- és rosttartalma, ezért levét a refomkonyha is előszeretettel ajánlja-használja.

Fotó: Hemző Károly

Birsalmasajt

Hozzávalók kb. 2,5 kg-hoz:

  • 2 kg birsalma
  • 1,2-1,5 kg kristálycukor
  • 2 citrom
  • A díszítéshez:
  • hámozott mandula
  • felezett dió
  • piros vagy zöld cukrozott cseresznye
  • aszalt vörösáfonya
  • natúr vágott pisztácia
A
B
C

1.  A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, vajpuhára főzzük (30-35 perc). Leszűrjük (a főzővízre most nincs szükségünk, de citrommal, cukorral ízesítve remek itóka), jól lecsepegtetjük, majd áttörjük (A). Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 g-onként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük (B), és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítjuk, többször megkeverve langyosra hűtjük.

2. Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve kompótostálkát. Némelyik aljára (csillag- vagy virágszerűen) néhány mandula- és/vagy diószemet csinosítunk, beleszedjük a masszát (C), elsimítjuk és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük-szikkasztjuk.

3. Kiborítjuk a formából a birssajtot, (tüllernyővel letakarva) 4-7 napig ismét száradni nagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

4. Tálaláskor cukrozott cseresznyével, felezett dióval, aszalt áfonyával, pisztácával díszthetjük. Csak úgy magában, csemegeként fogyasztjuk, vagy az aszalt gyümölcsökkel azonos módon, sütemények készítéséhez felhasználhatjuk. Folpackba csomagolva ajándéknak is pompás lehet (nincs olyan messze a Karácsony...)!

Változatok:

Birskörtéből is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

240 kcal/100 gramm

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2016. 01. 02. 18:42
Válasz Ani részére: Kedves Ani! A szilikonforma is tökéletesen megfelelő, de tanácsos óvatosan bánni vele, nehogy deformálódjon a még kissé puha massza. Minden jót és boldog új évet kívánok, üdvözlettel: Lajos Mari
Ani
2015. 10. 06. 09:17
Kedves Mari, Érdeklődni szeretnék, hogy tapasztalata alapján szilikon muffinformába adagolva a birsalmasajt kivehető lesz-e 1-2 nap száradás után? Vagy inkább maradjak az üveg/teflon formáknál? Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Ani.

Hasonló receptek


Paradicsomlekvár

Aszalt paradicsom

Narancsos-csokis
mézesszív

Gyümölcsös falatkák

Diólikőr

Bodzaszörp

Fűszeres-sós
pirított magok

Cukrozott narancs
és narancshéj

Csokoládés
gyümölcsnyársak

Reform
gyümölcskenyér

Gesztenyeszív

Csokoládés-mézes golyó
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: