2017. március 27.
Hajnalka napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A gesztenye az ősz egyik nagylelkű ajándéka, amely friss állapotban a legfinomabb, de általában karácsonyig károsodás-túlszáradás nélkül eltartható. A valaha gabonapótló „szegényételnek” számító gesztenye manapság ínyencségnek számít, és számtalan étel készíthető belőle – mint például ez a rafinált krémleves.

Fotó: Elendel

Részeges
gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 kg gesztenye
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 borókabogyó
  • 1 ek. vaj
  • 1 dl száraz vermut vagy sherry, portói bor
  • 7,5 dl zöldségleves (kockából)
  • 1 dl + 4 ek. tejszín
  • 4 ek. brandy
  • 1-2 kk. citromlé
  • só, bors
  • 1-1 szelet piros és sárga húsú paprika
  • 2 kemény tojás sárgája
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1.  A gesztenyéket megmossuk, gömbölyűbb felükön bevagdossuk a héjukat, majd tepsibe terítjük, és 200 °C-os sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ki nem nyílik (15-20 perc). Konyharuhába takarva 10 percig pihentetjük, aztán gondosan meghámozzuk (belső, barnás hártyáikat is eltávolítjuk).

2. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, és a borókabogyókkal együtt a felhevített vajba dobjuk. Hozzáadjuk a gesztenyét, 1-2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a borral, a húslevessel és 1 dl tejszínnel, 10-12 percig szelíden forraljuk (a végén eltávolítjuk a borókabogyót).

3. Botmixerrel az egészet finom krémmé pörgetjük, a brandyvel, ízlés szerint citromlével, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, éppen csak felforraljuk (sűrítésre nincs szükség, ezt megteszi a gesztenye!).

4. A színes paprikaszeleteket apróra felkockázzuk, a tojássárgákat mimózaszerű darabkákra morzsoljuk. A levest mélytányérokba/tálkákba szedjük, közepüket a tojásmimózával, a paprikával, valamint a zöldfűszerbóbitával díszítjük, végül megpöttyözzük 1-1 ek. tejszínnel, amelyet késheggyel cirmosra „kócosítunk”.

Tippek:

– Natúr, azaz cukrozatlan gesztenyepüréből is készíthetjük (ebből csak 400 g szükséges).
– A gesztenyét úgy is meghámozhatjuk, hogy a fenti módon bevagdossuk, forró vízben/húslevesben 20 percig főzzük, leszűrjük, és eltávolítjuk a héját.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

355 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Kelbimbós
gesztenyeleves

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Mediterrán krumplisaláta

Zöldségkrémleves

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Pikáns padlizsánkrém

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Gazpacho – spanyol
kánikulaleves

Olívás
paradicsomsaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: