2019. február 15.
Kolos napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Csirkemell
padlizsánraguval

Hozzávalók 4 személyre:

  • A padlizsánraguhoz:
  • 600 g padlizsán
  • só, bors
  • 400 g paradicsom + a díszítéshez
  • 5 szál szárzeller
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 50 g kimagozott olívabogyó
  • 1 ek. kapribogyó
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 babérlevél
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 dl borecet
  • 1 ek. kristálycukor
  • Továbbá:
  • 4 csirkemellfilé
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 150 g szeletelt pizza-mozzarella sajt
  • 250 g penne (tollhegytészta) vagy fusilli (orsótészta)
  • néhány bazsalikombóbita

1. A padlizsánraguhoz a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat (ha nem túl vastag a héjuk) hámozatlanul 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Műanyag szűrőtálba tesszük, megszórjuk 1 ek. sóval, és 1/2 órát pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon. A paradicsomok héját keresztirányban bemetsszük, 2 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, kockákra-karcsú csíkokra szeljük. A zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. Az olíva- és a kapribogyókat leszűrjük, darabosra vágjuk.

2. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a padlizsán felét, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. Újabb 2 ek. olajat öntünk a serpenyőbe, megpirítjuk benne a maradék padlizsánt, azt is félretesszük.

3. A paradicsommártáshoz a serpenyőbe öntünk további 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a dobozos paradicsomot levével együtt, a paradicsompürét (ízlés szerint némi csípős paprikát), az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, az olíva-és kapribogyót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félrebillentett fedő alatt 20-25 percig főzzük-sűrítjük.

4. Közben a csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, két lapra vágjuk , meghintjük sóval és borssal. Egy másik serpenyőben, 2 ek. forró olajban mindkét oldalukon megkapatjuk-elősütjük a csirkemellszeleteket. Egy rétegben csinos, nagyobb sütőtálba fektetjük őket, és meglocsoljuk a pecsenyealjjal.

5. A paradicsommártás egyharmadát félretesszük a tésztakörethez, melegen tartjuk. A maradékban elkeverjük a borecetet és a cukrot, élénk tűzön tűzön 3 percig főzzük (amíg a borecet csípős illata elvész), aztán lazán belekeverjük az elősütött padlizsánt, és 4-5 percig forraljuk. Utánasózzuk, borsozzuk, kidobjuk belőle a babérlevelet, végül a csirkehúsra halmozzuk. Kissé egymásra csúsztatva betakarjuk a sajtszeletekkel, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc).

6. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a félretett paradicsommártásba forgatjuk. A csirkét 4-5 percet pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét friss paradicsommal, valamint bazsalikomlevelekkel díszítjük, és a sütőedényben, a tészta kíséretében tálaljuk. Frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Érdemes a padlizsánraguból eleve többet készíteni, mert a hústalan maradék hidegen, pirított kenyérre kenve is mennyei! Grillezett húsok is szeretik a társaságát. Mélyhűthető!

Változatok:

Pulykamellfiléből, kicsontozott karajszeletekből is finom.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

456 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Padlizsán
pizzasütő módra

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Paradicsomos
rakott cukkini

Krémsajtos-
olívás papucs

Babos zöldségragu
polentával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Tésztával töltött
padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: