2017. október 23.
Gyöngyi napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Csirkemell
padlizsánraguval

Hozzávalók 4 személyre:

  • A padlizsánraguhoz:
  • 600 g padlizsán
  • só, bors
  • 400 g paradicsom + a díszítéshez
  • 5 szál szárzeller
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 50 g kimagozott olívabogyó
  • 1 ek. kapribogyó
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 babérlevél
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 dl borecet
  • 1 ek. kristálycukor
  • Továbbá:
  • 4 csirkemellfilé
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 150 g szeletelt pizza-mozzarella sajt
  • 250 g penne (tollhegytészta) vagy fusilli (orsótészta)
  • néhány bazsalikombóbita

1. A padlizsánraguhoz a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat (ha nem túl vastag a héjuk) hámozatlanul 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Műanyag szűrőtálba tesszük, megszórjuk 1 ek. sóval, és 1/2 órát pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon. A paradicsomok héját keresztirányban bemetsszük, 2 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, kockákra-karcsú csíkokra szeljük. A zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. Az olíva- és a kapribogyókat leszűrjük, darabosra vágjuk.

2. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a padlizsán felét, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. Újabb 2 ek. olajat öntünk a serpenyőbe, megpirítjuk benne a maradék padlizsánt, azt is félretesszük.

3. A paradicsommártáshoz a serpenyőbe öntünk további 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a dobozos paradicsomot levével együtt, a paradicsompürét (ízlés szerint némi csípős paprikát), az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, az olíva-és kapribogyót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félrebillentett fedő alatt 20-25 percig főzzük-sűrítjük.

4. Közben a csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, két lapra vágjuk , meghintjük sóval és borssal. Egy másik serpenyőben, 2 ek. forró olajban mindkét oldalukon megkapatjuk-elősütjük a csirkemellszeleteket. Egy rétegben csinos, nagyobb sütőtálba fektetjük őket, és meglocsoljuk a pecsenyealjjal.

5. A paradicsommártás egyharmadát félretesszük a tésztakörethez, melegen tartjuk. A maradékban elkeverjük a borecetet és a cukrot, élénk tűzön tűzön 3 percig főzzük (amíg a borecet csípős illata elvész), aztán lazán belekeverjük az elősütött padlizsánt, és 4-5 percig forraljuk. Utánasózzuk, borsozzuk, kidobjuk belőle a babérlevelet, végül a csirkehúsra halmozzuk. Kissé egymásra csúsztatva betakarjuk a sajtszeletekkel, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc).

6. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a félretett paradicsommártásba forgatjuk. A csirkét 4-5 percet pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét friss paradicsommal, valamint bazsalikomlevelekkel díszítjük, és a sütőedényben, a tészta kíséretében tálaljuk. Frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Érdemes a padlizsánraguból eleve többet készíteni, mert a hústalan maradék hidegen, pirított kenyérre kenve is mennyei! Grillezett húsok is szeretik a társaságát. Mélyhűthető!

Változatok:

Pulykamellfiléből, kicsontozott karajszeletekből is finom.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

456 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
szicíliai módra

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tésztával töltött
padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Spenótos
palacsintatorta

Babos zöldségragu
polentával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Padlizsán
pizzasütő módra

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: