2017. október 17.
Hedvig napja van

TÉSZTAÉTELEK > Gnocchik és galuskák

Idő és kedv híján készíthetjük ezt a remek ételt készen vásárolt gnocchiból
(ejtsd: nyokki), azaz olasz burgonyagombócból is, bár maga a tészta – csekély különbségtől eltekintve – nem egyéb, mint a magyar konyhában is jól ismert
és kedvelt burgonyás tészta, a nudli és a gyümölcsös gombócok alapanyaga.


Fotó: Elendel

Zöldséges-sonkás
pirított gnocchi

Hozzávalók 4 személyre:

  • A gnocchihoz:
  • 500 g főzni való burgonya
  • 170-200 g finomliszt + a formázáshoz
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. reszelt parmezán sajt
  • szerecsendió
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • Továbbá:
  • 250 g sampinyon gomba
  • 250 g cukkini
  • 400 g paradicsom
  • 250 g főtt, füstölt sonka (egyben)
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1-2 rozmaringbóbita

1. A gnocchihoz a burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük (18-20 perc), leszűrjük, meghámozzuk, majd áttörjük, munkalapra terítjük, hagyjuk kihűlni. Tetejére szitáljuk a lisztet, megszórjuk 1/4 kk. sóval, hozzáadjuk a villával kissé felvert tojássárgáját, a reszelt sajtot, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – ha túl lágynak érezzük a tésztát (ez a burgonya víztartalmától függ), még egy kevés lisztet adunk hozzá. Dundi rudat formálunk belőle, konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük (ne tovább, mert elnyúlósodik!).

2. A tészát 5-6 szeletre vágjuk, a szeletekből hosszabb-rövidebb, hüvelykujj vastagságú rudakat sodrunk, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Lisztes tenyérrel ovális gombócokat gömbölyítünk belőlük, liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk, és felfordított villaháton átgörgetve berovátkázzuk, megcifrázzuk az egyik oldalukat.

3. Felforralunk 4-5 liter vizet, megsózzuk, majd 2 részletben (30-35 darabonként) kifőzzük benne a gombócokat: amint a víz színére jönnek, szűrőlapáttal kiemeljük, tálba csúsztatjuk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, hagyjuk langyosra hűlni.

4. Közben a gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, a gombát nem túl vékony szeletekre, a cukkinit karikákra, a paradicsomot, valamint a sonkát 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

5. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a gnocchit és a sonkát, élénk tűzön, folyamatosan keverve-rázogatva 5 percig pirítjuk, majd szűrőlapáttal tányérra emeljük. A zsiradékba dobjuk a gombát és a cukkinit, 3-4 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, további 2 percig sütjük, végül sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

6. Visszacsúsztatjuk a serpenyőbe a gnocchit és a sonkát, jól összeforrósítjuk, megszórjuk a leöblített, felaprózott petrezselyemmel, és rozmaringbóbitával díszítve azonnal tálaljuk. Gyors, finom elronthatatlan!

Tippek:

A gombócmasszát színezhetjük-ízesíthetjük szikkadtra párolt sütőtökkel, spenótpürével, sűrített paradicsommal, sőt sáfránnyal és finomra vágott, karakteres aromájú zöldfűszerekkel is.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

465 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Fasírtmuffin

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Olasz tésztasaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos-
lazacos gnocchi

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: