2017. április 28.
Valéria napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Babos sertésszelet –
toszkán specialitás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g apró szemű fehérbab
  • 2+1 közepes fej hagyma
  • 8+4 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 ág friss rozmaring (20 cm-es)
  • 4 zsályalevél + a díszítéshez
  • 800 g kicsontozott, sovány sertéstarja
  • só, bors
  • 6+4 vékony szelet füstölt szalonna vagy bacon
  • 2+2+2 ek. olaj
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor
  • 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • néhány borsikafű- vagy petrezselyemlevél
  • 1-2 koktélparadicsom
A
B
C
D
E
F

1. A babot előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymákat, a fokhagymát, a póréhagymát megtisztítjuk, 2 hagymát vastag gerezdekre szelünk. A zöldfűszereket leöblítjük.

2. A húst megmossuk, felitatjuk róla a vizet, sonkaszerűen megkötözzük (A), bedörzsöljük sóval, majd behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágat. Sütőedénybe fektetjük, megszórjuk frissen őrölt borssal, mellédobjuk a hagymát és 8 gerezd fokhagymát. Tetejét betakarjuk 6, kissé egymásra csúsztatott szalonnaszelettel (B), meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort, aztán lefedjük, és 180 °C-os sütőben, 1-1 és 1/4 órán át puhára pároljuk.

3. Közben a körethez a maradék 1 fej hagymát és 4 gerezd fokhagymát finomra vágjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét vékonyan felkarikázzuk, a babot leszűrjük. A maradék 4 szelet bacont/szalonnát felaprózzuk, 2 ek. olajjal megpirítjuk, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és a zsályaleveleket, 2-3 percig élénk tűzön forgatjuk-fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a babot, felöntjük 2 dl hideg vízzel (C), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (45-60 perc) - elfőtt levét, ha szükséges, mindig egy kevés forró (!) vízzel pótoljuk.

4. A maradék 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk a póréhagymát, levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot (D), a paradicsompürét, a cukrot, a kakukkfüvet, a cseresznyepaprikát, ízlés szerint sót és borsot. Félrebillentett fedő alatt 20 percig főzzük-sűrítjük, végül beleforgatjuk a leszűrt babot (E), jól összeforraljuk, melegen tartjuk.

5. Levesszük a sütőedényről a fedőt, a hús alá kisebb rácsot-rostot vagy lyukacsos zöldségpárolóbetétet csúsztatunk, tetejéről leemeljük a szalonnaszeleteket, félretesszük. Visszatoljuk a húst a sütőbe, és 200 °C-ra kapcsolva aranybarnára pirítjuk (20 perc).

6. A húst vágódeszkára fektetjük, lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük (F) (elektromos késsel a frissen sült hús is épen-szépen, morzsálódás nélkül szeletelhető). A paradicsomos babot mélyebb tálba terítjük, tetejére rendezzük a hússzeleteket, végül a hússal pirult szalonnával, 1-2 koktélparadicsommal, borsikafű-/petrezselyembóbitákkal és zsályalevelekkel díszítve tálaljuk. A zsírtalanított pecsenyelét és „sűrűjét” külön tálkában kínálhatjuk hozzá.

Tippek:

– Készíthetjük 2 doboz (400 g/doboz) apró szemű, főtt fehér babból is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, leöblítünk bő hideg vízzel és alaposan lecsepegtetünk (a bab főzőleve nem is jó, nem is gusztusos!).
– A húst előző nap is megpárolhatjuk, fogyasztás előtt csak sütni kell.
– A paradicsomos bab gond nélkül melegíthető, sőt másnap még finomabb.

Italajánlat:

Könnyű félszáraz fehérbor (amivel az étel készül) vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

935 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Fasírtmuffin

Tatárbifsztek

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Illatos hússal
töltött cukkini

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Diós-mozzarellás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: