2017. október 23.
Gyöngyi napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

A legfinomabb házias desszertek egyike ez a habos-rezgős tésztarakottas,
amelyet nem csak szőlőből, de egyéb gyümölcsökből is készíthetünk.
Különösen finom almából és szilvából vagy vegyesen, persze bőséges fahéjjal illatosítva. Külön bája, hogy (mikróban) melegítve is finom.


Fotó: Elendel

Hegyaljai szőlős
rakott tészta

Hozzávalók 8 kockához:

  • 500 g nagy szemű csemegeszőlő (fehér és piros vegyesen)
  • 50 g puha aranymazsola
  • 200 g darált dió
  • 50+50+50+50 g porcukor
  • 40 g+1 ek. vaj/margarin
  • 500 g fodros, nagy kockatészta
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 5 tojás + 4 tojásfehérje
  • 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek. sárgabaracklekvár

1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. A nagyobb szemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Összekeverjük a diót 50 g porcukorral. 40 g vajat/margarint felolvasztunk.

2. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, azonnal összekeverjük a felolvasztott vajjal/margarinnal. A maradék 1 ek. vajjal/margarinnal kikenünk egy 6-7 cm mély, kb. 25x35 cm-es tepsit/sütőedényt, és beszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 50 g apránként beleszórt porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük 50 g porcukorral, a vaníliás cukorral, az alaposan megmosott citrom reszelt héjával és a tejföllel. Beleforgatjuk a tojáskrémbe a mazsolát és a tésztát, végül több részletben a habot.

4. A tészta egyharmadát a tepsibe terítjük, megszórjuk a cukros dióval, aztán egy sor tészta, a szőlő és a maradék tészta következik. Közepes bordamagasságra állított rácson enyhe pirulásig sütjük (40-45 perc).

5. 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt maradék 50 g porcukorral kemény habbá verünk, aztán lazán belekeverjük a sárgabaracklekvárt. A megsült tészta tetejére simítjuk a habot, kanálháttal kissé megcifrázzuk, és további 12-15 percre visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, citromfűbóbitákkal díszítjük, végül 8 kockára vágva kínáljuk. Kényeztetésképpen borsodót, felforrósított barackdzsemet adhatunk mellé. Nem túl tartalmas levesek ideális kísérője.

A borsodóhoz:
4 tojássárgáját habosra keverünk 100 g porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, 1 csapott ek. liszttel vagy étkezési keményítővel, illetve vaníliás pudingporral. Apránként hozzáadunk 3 dl édeskés fehérbort, 1 kisujjnyi citromhéjat, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Levesszük a gőzről, a citromhéjat kidobjuk. A 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan a forró krémbe forgatjuk, és csészébe-tálkába szedve melegen vagy langyosan kínáljuk.
Bor helyett készíthetjük tejjel, vaníliás cukor helyett 1/2 vaníliarúdból kikapart péppel (hogy kellően intenzív legyen az íze!).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

694 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
lazacos gnocchi

Szilvásgombóc

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Mini sajtnyársak

Olasz tésztasaláta

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Őszibarackos-
meggyes tészta

Mákos-almás
máglyarakás

Almás-szőlős
sajtsaláta

Szőlős
zöldségköret
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: