2018. november 18.
Jenő napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A birsalmáról

Jellemzői:
– A birsalmát
nem könnyű megtisztítani: felületéről először papírkendővel eltávolítjuk a bolyhokat, aztán megmossuk, és szárazra töröljük. Tekintve, hogy a teljesen érett gyümölcs is kemény, helyezzük többszörösen összehajtogatott konyharuhára (hogy ne ugráljon!), majd széles pengéjű, „nehéz” késsel vágjuk ketté. Mivel a héja is kemény, célszerű további karcsú gerezdekre szelni – így könnyebben tudjuk meghámozni és a magházát kiemelni.
Barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön citromlével vagy száraz fehér borral elkevert vízbe meríteni (ez mindjárt a főzőleve is lehet).
– 
Puhulási ideje hosszú, így ha süteménybe szánjuk, először meg kell párolni-főzni.

Fűszerei:
Citrom, narancs, vanília, fahéj, szegfűszeg és csillagánizs.

Felhasználása:
– Ha krémet kívánunk készíteni belőle, jó módszer, ha a birsalmákat tepsire rakosgatjuk, majd héjastul, közepesen meleg sütőben (180 °C), nagyságuktól függően 45-60 percig sütjük (tűpróba). Ezután gond nélkül kivájjuk a gyümölcshúst, és pudingba, krémbe, süteménybe, levesbe, mártásba keverve felhasználjuk. Ezzel az eljárással aromáját is sokkal jobban megőrzi.
– Remek desszert válik belőle, ha a birsalmát/-körtét kettévágjuk, magházát óvatosan-ügyesen kiemeljük (nagyon kemény a húsa!), megszórjuk tetszés szerint keleties fűszerekkel (pl. fahéj, kardamom, szegfűbors, ánizs), egy kevés mézet csurgatunk rá, és 180 °C-os sütőben puhára-krémesre sütjük (1 óra). Evőeszközként desszert- vagy kiskanalat adunk hozzá, amellyel kiemeljük a héjából a birskrémet. Langymelegen a legfinomabb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

40 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kemény tojás főzése

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

Piskótafortélyok

Tudnivalók a
karácsonyi sütéshez

A sütőtök tisztítása
és előkészítése

A tojáshabról

Csokoládéfortélyok

A pezsgőről

Birsalmasajt

A gesztenye főzése
és sütése

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

A húsvéti sonkáról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: