2017. január 17.
Antal napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Finom, tartalmas, melengető egytálleves – karakterét a cékla, a káposzta
és a zöldségek enyhén savanykás ízegyüttese adja meg. Számtalan változata
ismeretes, kisebb-nagyobb eltéréssel az egész balti térségben főzik.

Fotó: Hemző Károly

Borscs –
orosz céklaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g marhalábszár (leveshús)
  • 500 g marhacsont
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g cékla
  • 1 kis fej hagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 300 g fehér káposzta
  • 2+2 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 ek. citromlé
  • 2 dl tejföl + 2 kk. a díszítéshez
  • 2 ek. rizsliszt
  • 5-6 szál snidling vagy 1-2 szál petrezselyem

1. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük.

1. Közben a céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a répaféléket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répákat vékony hasábokra vágjuk. A káposztát apróra felkockázzuk.

3. 2 ek. forró olajban átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét, néhány csepp citromlét és egy kevés sót. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. A maradék 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a répaféléket, 2-3 perc múlva a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül levével együtt hozzákeverjük a párolt céklát.

4. Kivesszük a húst a levesből, apró kockákra/csíkokra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük. A tejfölt simára keverjük a rizsliszttel és 1 dl hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez öntjük, jól összeforraljuk. Ezután beletesszük a húst, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, tetejét megpöttyözzük tejföllel, és felaprózott snidlinggel/petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.

Tippek:

– Ha a húst előző nap megfőzzük, gyorsan elkészül a leves.
– Melegítve, sőt többször melegítve egyre finomabb lesz!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

610 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halszeletek almás
uborkamártásban

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Lazacos-kaviáros
kanapék

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Almás-tormás
céklaleves

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Téli
vitaminsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: