2017. november 23.
Kelemen napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Elendel

Fokhagymás-olívás
édesköménysaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 szelet kissé szikkadt félbarna kenyér
  • 2 ek. olaj
  • 6-8 levél fodros endívia- vagy frizésaláta
  • 2 közepes vagy 1 nagy édesköménygumó
  • 4 közepes, félkemény paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek. fehérborecet vagy citromlé
  • só, bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 8-10 szem fekete olívabogyó (pl. kalamata)
  • 5-6 levél petrezselyem, rukola vagy néhány bóbita köményzöldje

1. A kenyeret kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, majd teflonserpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban, folyamatosan kevergetve-forgatva aranybarnára pirítjuk.

2. A salátát váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Az édesköményt megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, nem túl vastagon felszeleteljük, mélyebb tálba tesszük. A paradicsomokat leöblítjük, szárazra töröljük, karikákra szeljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk.

3. Az öntethez a borecetben/citromlében oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadunk ízlés szerint frissen őrölt borsot, majd habverővel, cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat, végül az áttört fokhagymával ízesítjük. Az édesköményre öntjük, lazán összekeverjük. Az olívabogyókat lecsepegtetjük.

4. A salátaleveleket nagyobb, lapos tál szegélyére rendezzük, kissé egymásra csúsztatva körben ráfektetjük a paradicsomszeleteket. Az édesköményt a tál közepére halmozzuk, és az olívabogyókkal, kenyérkockákkal, valamint a leöblített rukolalevelekkel díszítjük. Külön tálkában további pirított kenyérkockát, olívabogyót kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Felkockázott feta vagy kecskesajttal, főtt sonkával, virslikarikákkal gazdagítva kitűnő egytálsaláta, könnyű vacsora válik belőle.
– Kömény helyett készíthetjük 5-6 vastag szál szárzellerrel is.
– Ha olajos olívabogyóval készítjük, olaját felhasználhatjuk az öntethez.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

180 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Ráksaláta
paradicsomkehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: