2017. november 23.
Kelemen napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Azokat a körteédességeket, amelyek (egészben vagy darabolt formában) párolt-főtt, jól behűtött körtével és forró csokoládéöntettel készülnek, a nemzetközi gasztronómiában Szép Heléna néven emlegetik, noha őszintén szólva a mondabeli szépasszonynak inkább az almához (no, meg a daliás Parishoz és Trójához) volt némi köze...

Fotó: Hemző Károly

Körtekehely
csokoládéöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 2,5 dl félszáraz fehérbor
  • kisujjnyi fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 100+100 g kristálycukor
  • 6 érett, de kemény körte
  • 2 ek. kakaó
  • 100 g étcsokoládé
  • 2+2 dl tejszín
  • 5 ek. rum
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak habfixáló
  • néhány kisebb citromfűlevél
  • 4 piros koktélcseresznye

1. A citromot megmossuk, 2-3 ujjnyi sárga héjat burgonyahámozóval lehántunk róla, levét kinyomjuk, lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a bort, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, 100 g kristálycukrot és 8 dl vizet.

2. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre szeljük, és azonnal a citromos lébe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. Fedő alatt puhára főzzük, saját levükben hagyjuk kihűlni, tálalásig hidegen tartjuk.

3. A mártáshoz 100 g cukrot elkeverünk a kakaóval és 1 dl forró vízzel. Hozzáadjuk a felaprózott csokoládét és 2 dl tejszínt, majd mérsékelt tűzön összeforraljuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a rumot, és fedő alatt melegen tartjuk (mivel melegíthető, előbb is elkészíthetjük, tálalásig hidegen tartjuk, majd felforrósítjuk).

4. A maradék 2 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A körtét lecsepegtetjük, arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe rendezzük, és megöntözzük a mártással. Tetejükre dundi habrózsákat nyomunk, citromfűbóbitákkal, cseresznyeszemekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 20 perc + 4-5 óra hülési idő

Energiatartalom:

698 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Őszi
gyümölcssaláta

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Körtés-diós
sajttorta

Őszibarack diós-
csokoládés golyóval

Csokoládés
körtegratin

Burgundiai
rokfortos körte

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Rumos almakompót
túrókrémmel

Gránátalmás
narancssaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: