2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Mentás
csicseriborsósaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 doboz (400 g/doboz) konzerv vagy 250 g száraz csicseriborsó
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős-hegyes paprika
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 kk. édeskömény- vagy koriandermag
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • só, bors
  • őrölt fahéj
  • 1-2 kk. kristálycukor
  • 10-12 menta- és bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 1 paradicsom

1. A csicseriborsót szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük (ha száraz csicseriborsóból készítjük, előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe, másnap az áztatólében, só nélkül puhára főzzük). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A csípős paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, felkarikázzuk, felét félretesszük.

2. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleszórjuk az édeskömény-/vagy durvára tört koriandermagot, néhány pillanatig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 1 perc múlva a csicseriborsót, a csípős paprikát és a paradicsomot levével együtt. Sóval, 1-2 csipet őrölt fahéjjal és a cukorral ízesítjük, félig lefedve, szelíd tűzön jól összeforraljuk (10-12 perc).

3. Közben a menta- és bazsalikomleveleket leöblítjük, néhány kivételével finomra vágjuk, a csicseriborsóhoz adjuk. Utánasózzuk, 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül lazán belekeverjük a félretett csípős paprikát, és hagyjuk kihűlni.

4. Csinos tálba szedjük a salátát, a félretett fűszerlevélkékkel és a gerezdekre szelt paradicsommal díszítjük. Szezám- vagy sokmagos kenyér/péksütemény, pita illik hozzá. Langyosan, hirtelen sült szelethúsok, szárnyasok köreteként is pompás.

Megjegyzések:

Az élettani szempontból rendkívül értékes csicseriborsó az arab és a keleti konyhák számtalan finom-különleges ételének egyik legkedveltebb alapanyaga.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

309 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Hagymás-répás
karfiolsaláta

Kolumbusz-saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mediterrán krumplisaláta

Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi
vegyes saláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Mentás-zöldséges
kuszkuszsaláta

Mediterrán saláta

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: