2017. március 24.
Gábor napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Ez a tartalmas, melengető, igazi télies leves a nevezetes frankfurti leves édestestvére, sőt annál gazdagabb, így finomabb is, mert több zöldség van benne, és valljuk be, a paprikás kolbász is jóval ízletesebb, mint az egyszerű füstölt, azaz frankfurti virsli, amelyről a leves a nevét kapta.

Fotó: Hemző Károly

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2-3 szál szárzeller
  • 250 g sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 250 g krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g kelkáposzta
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 erőleveskocka
  • 1 babérlevél
  • 4-5 szegfűbors
  • 200 g füstölt, paprikás kolbász (pl. debreceni) vagy füstölt virsli
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • néhány szál petrezselyem vagy zellerzöldje

1. A póréhagymát megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét 1 cm vastag karikákra szeljük. A szárzeller „szálkáit” lehúzzuk-eltávolítjuk, a sárgarépát, a karalábét, a krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, a szárzellert és a sárgarépát felkarikázzuk, a karalábét és a krumplit apró kockákra vágjuk.

2. A kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, a középső, vastag levélereket kivágjuk (vagy laposra vágva elvékonyítjuk), majd 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.

3. Nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a póréhagymát. Rádobjuk a sárgarépát, a szárzellert, a karalábét és krumplit, élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk-pirítjuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát, mérsékelt tűzön, fedő alatt 4-5 percig pároljuk.

4. Megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, felöntjük 1,5 liter vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockákat. Hozzáadjuk a babérlevelet, valamint a teatojásba zárt fokhagymát és szegfűborsot, felforraljuk. Beledobjuk a krumplit, majd mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (20 perc).

5. A kolbászt/virslit megmossuk (ha szükséges, lehúzzuk a héját), felkarikázzuk, a leveshez adjuk. Kivesszük belőle a babérlevelet és a teatojást, elkeverjük a tejszínnel, jól összeforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, (esetleg kevés citromlével savanyítjuk). Tálaláskor petrezselyemmel/zellerzölddel vidámítjuk.

Változatok:

– Kelkáposzta helyett használhatunk (mélyhűtött) kelbimbót is, 300 g azonban elegendő belőle, mert sokkal karakteresebb az íze, mint a kelkáposztának.
– A kolbászt/virslit akár el is hagyhatjuk, ez esetben érdemes a levesnek 50 g apróra felkockázott, pirított baconnel „megágyazni” – remek ízt ad neki!
–Tejszín helyett tejföllel is készíthetjük, ezt azonban nem forraljuk össze a levessel, hanem külön tálkában adjuk asztalra. Ebből aztán ki-ki 1 evőkanálnyit simít a tányérja aljára, és arra szedi a forró levest.

Megjegyzések:

Az egyaránt füstölt bécsi és frankfurti virsli között az a különbség, hogy a bécsi borjú-, a frankfurti sertéshúsból készül – mindkettő a minőségi virslik kategóriájába tartozik, áruk megközelítőleg azonos, illetve a bécsi virslié értelemszerűen kissé magasabb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

331 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Húsos-zöldséges
szárazborsóleves

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-sonkás
papucs

Sajtkrémes
mártogató

Káposztás-virslis
lencseleves

Húsos
lilahagymatorta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Krumplisaláta
túrókrémmel

Zöldséges-kolbászos
lencseleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: