2017. március 26.
Emánuel napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

A zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű, mediterrán származású brokkoli igénytelensége és magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.

Fotó: Elendel

Zöldséges
brokkoligratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g brokkoli
  • 800 g burgonya
  • 400 g sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 babérlevél
  • diónyi vaj/margarin
  • 80 g edami vagy trappista sajt
  • 8-10 koktélparadicsom
  • Az öntethez:
  • 30 g rizsliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió

1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel ízesített vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítve lehűtjük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.

2. A burgonyát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát rézsútos karikákra szeljük, mindkettőt bő hideg vízbe csúsztatjuk, kissé megsózzuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobb, tálalásra alkalmas, szemrevaló sütőtálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonyát és a sárgarépát a sütőtálba terítjük, csinosan a tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.

4. Az öntethez simára keverjük a rizslisztet a tojásokkal, apránként beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egyenletesen a zöldségre öntjük. Tetejére reszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).

5. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal díszítjük, és hústalan egytálételként vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínáljuk.

Fontos:

Ha mélyhűtött brokkoliból készítjük, felengedés nélkül dobjuk a forró vízbe, a többi ugyanaz.

Változatok:

Néhány szelet hússal gazdagítva remek egytálétel válik belőle: személyenként 2 vékony szelet kicsontozott karajt vagy félbevágott csirkemellfilét kissé kiverünk-elvékonyítunk, megszórunk sóval, borssal, fátyolnyi liszttel, és kevés olajban mindkét oldalukat elősütjük (2-2 perc). A sütőtálba fektetjük őket, beterítjük a zöldséggel, a többi ugyanaz. Könnyű, ízletes vendégváró!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

531 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 25 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 25 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos
rakott cukkini

Sajtos-zöldséges
karfiolgratin

Almás-besameles
káposztatorta

Babos zöldségragu
polentával

Francia
zöldséges lecsó

Vegyes
nyári rakottas

Spenótos
rakott krumpli

Cukkinis
burgonyagratin

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-gombás
rakott krumpli

Tavaszi
zöldségfelfújt

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: