2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Birsalmás sertésfonat

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb szűzpecsenye vagy 4 szelet  sertéscomb (800 g)
  • só, bors
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kg birsalma
  • 1 (bio)citrom héja és leve
  • 1 ek. méz
  • kisujjnyi fahéj
  • 6 szegfűszeg
  • 50 g gyalult mandula
  • 1-2 szál petrezselyem
  • néhány salátalevél

1. A húst besózzuk, hosszában 3 azonos vastagságú csíkra vágjuk úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon, megszórjuk a borsikafűvel és hármas fonással megfonjuk, a fonat végét hústűvel betűzzük (lásd Sertésfonat vincellér módra). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát elnegyedeljük, a fokhagymagerezdeket kissé ellapítjuk.

2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a fonatokat. Áttesszük egy sütőedénybe, alájuk öntjük a bort, melléjük dobjuk a hagymát és a fokhagymát, közepes hőmérsékleten (180 °C), a sütőben puhára pároljuk (40-45 perc), majd további 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

3. Miközben a hús sül, meghámozzuk a birsalmákat, gerezdekre vágjuk, magházukat kiemeljük. Azonnal 1 liter citromlével ízesített vízbe dobjuk, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, 2 ujjnyi citromhéjat és 1 csipet sót, puhára főzzük (ne essen szét!). Szűrőkanállal levéből kiemeljük, jól lecsepegtetjük.

4. A mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben túlpirul és megég!).

5. A fonatokat előmelegített tálra rendezzük, meglocsoljuk pecsenyelével. Melléjük halmozzuk a birsalmát, megszórjuk a pirított mandulával, néhány csipet vágott petrezselyemmel és salátalevelekkel vidámítva tálaljuk. A zsírtalanított pecsenyaaljat külön tálkában kínáljuk. Párolt rizs, hasábburgonya illik hozzá.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

617 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Hagymás rostélyos

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Fűszeres tarja
kapros káposztával

Húsos
lilahagymatorta

Leveles
tepertős pogácsa

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Töltött káposzta

Illatos hússal
töltött cukkini

Mexikói fasírt

A húsvéti sonkáról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: