2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Házias torták

Az Európában szegényételnek számító, „kertészpecsenyének” is becézett-csúfolt sütőtök az amerikai konyhától kapott méltóságot. A pumpkin pie névre hallgató sütőtökkrémes tortának számtalan változata létezik, a kevéssé édeset még italkorcsolyaként is kínálják. Jellegzetesen Halloween-, illetve hálaadás napi édesség.


Fotó: Hemző Károly

Gyömbéres
sütőtöktorta
Eredeti neve: Pumpkin pie

Hozzávalók 12 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 80 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 350-400 g szárazbab vagy szárazborsó „nehezéknek"
  • vaníliás vagy fahéjas porcukor a szóráshoz
  • A töltelékhez:
  • 1 kg sütőtök (tisztítva kb. 800 g)
  • 2 tojás
  • 80 g barnacukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • 1/4 kk. frissen reszelt szerecsendió
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín
A
B
C
D
E
F

1. Az omlós tésztához összedolgozzuk a lisztet az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert 1 tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Közben a töltelékhez a sütőtök magjait-szakállkáját eltávolítjuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, és meghámozzuk (vigyázat, vastag a héja, könnyen megcsúszik rajta a kés!), majd kisebb kockákra aprózzuk (A). Serpenyőbe szórjuk, 1/2 dl vizet öntünk alá (B), mérséklet tűzön, félig lefedve vajpuhára pároljuk (10 perc), végül fedő nélkül elpárologtatjuk a levét. Lehetőleg ne nagyon kevergessük, inkább csak rázogassuk az edényt, hogy minél darabosabb maradjon a sütőtök (de azért teljesen puhának kell lennie!). Hagyjuk kihűlni.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 28-30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, aztán a formába terítjük, és az oldalára is rányomkodjuk. Peremén átgurítjuk a nyújtófát, azaz a túllógó tésztaszélt levágjuk, alját villával megszurkáljuk (C). Tetejére 40x40 cm-es sütőpapírlapot terítünk, beleszórjuk a száraz babot/borsót „nehezéknek” (hogy a tészta alja sülés közben fel ne púposodjon, mert akkor nem marad helye a tölteléknek!), végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

4. A tésztahulladékból csinos leveleket, szárakat formázunk, a tepsibe, a forma mellé-köré rakosgatjuk, megkenjük tojássárgájával, és az egészet 10-12 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, sütőpapírostul kiemeljük a formából a száraz babot/borsót, és visszakapcsolunk 180 °C-ra.

5. Az öntethez elkeverjük a tojásokat a barnacukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket (D), a pudingport, az alaposan megmosott citrom reszelt héját, végül a tejszínt, és habverővel simára eldolgozzuk. A tökpépet a tésztára kenjük, levegősre igazítjuk-kócosítjuk (E), majd ráöntjük a fűszeres keveréket (F), és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!).

6. A tortát a formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük vaníliás vagy fahéjas porcukorral, végül tetejére csinosítjuk a tésztalevélkéket. Másnap még finomabb, mert kissé megereszkedik-megpuhul a tészta, bár frissen-ropogósan is pompás!

Fontos:

A torta édessége a sütőtök cukortartalmától függ, ezért célszerű megkóstolni a párolt tököt, és ha nem eléggé édes, megemelni az öntetbe való barnacukor mennyiségét vagy néhány kanál mézzel kiegészíteni.

Tippek:

A „vaksütéshez”, azaz a tészta elősütéséhez használt száraz babot/borsót hagyjuk kihűlni, majd csavaros üvegbe zárva félretesszük, és legközelebb is felhasználjuk. Címkézzük fel az üveget, mert ez a bab/borsó már nem alkalmas a főzésre!

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, illetve kávé vagy cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

341 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkés
Waldorf-saláta

Gyömbéres
sütőtökleves

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Fasírtmuffin

Szilvás rózsatorta

Babkrém-
mártogató

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: