2017. január 19.
Sára napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A borjúmájat (általában a májat), nem szabad túlságosan hosszú ideig sütni, mert kiszárad és rágós lesz. A szalonnaszeletek társasága kifejezetten jót tesz neki, mert nemcsak szaftosabb, hanem ízletesebb is lesz tőle, noha igazi karakterét a fenséges-különleges zsálya adja meg.

Fotó: Hemző Károly

Szalonnás-zsályás
májnyársak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g kemény paradicsom
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 nagy fej főzőhagyma
  • 1-2 csipet szárított oregánó
  • 2 ek. balzsamecet
  • só, bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • Továbbá:
  • 500 g borjúmáj egyben
  • 12-16 zsályalevél
  • 8 hosszú szelet bacon
  • 3 ek. olaj
  • 8 db 20 cm-es bambuszpálcika
A
B
C

1. A salátához a paradicsomokat és a hagymát vékonyan felkarikázzuk, nem túl mély tálba terítjük, megszórjuk az oreganóval, lefedjük hidegre tesszük. Tálalás előtt elkeverünk a balzsamecetben néhány csipet sót, apránként az olívaolajat, a salátára locsoljuk, végül meghintjük frissen őrölt borssal.

2. A nyársakhoz a májat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róla a vizet, megtisztítjuk a hártyáktól és inaktól, 3x3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk (A). A zsályaleveleket leöblítjük, a nagyobbakat félbevágjuk. Minden szalonnaszeletre 1-1 májkockát és zsályalevelet fektetünk, átszúrjuk bambuszpálcikával, és felhajtjuk rá a szalonnát (B). Ismét máj és zsálya következik, aztán harmonikaszerűen lehajtjuk-átszúrjuk a szalonnát, és így tovább – a szalonnaszelet hosszúságától függően kb. 3 májkockát tudunk egy nyársra fűzni. Összesen 8 nyársat készítünk.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a maradék zsályaleveleket, majd beletesszük a nyársak felét, és meg-megforgatva, élénk tűzön körbesütjük őket (összesen 5-6 perc!) (C). 100 °C-os, kikapcsolt sütőben melegen tartjuk, amíg megsütjük a többi nyársat is. Valamennyit tálra rendezzük, sózzuk, borsozzuk, bevonjuk az átszűrt pecsenyelével. Friss kenyeret, (héjában) sült burgonyát kínálhatunk hozzá.

Tippek:

A nyársakat süthetjük grillen is (szalonna nélkül vagy szalonnával, alu-grilltálcán), ez esetben sütés előtt körbekenjük őket olajjal, és többször megforgatjuk. Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Érdekességek:

– A máj hajlamos arra, hogy sütés-főzés közben megkeményedjen, ezért tanácsos csak a sütés végén sózni és a javasolt sütési idő megtartani – akkor jó, ha a belseje szép rózsaszín marad.
– A májban lévő víz sülés közben gőzzé alakul, pattog-spriccel, ezért célszerű a serpenyő/edény tetejére cseppfogó nyeles hálót helyezni, nehogy megégesse a kezünket-arcunkat!

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

410 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rukolás-rokfortos
saláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Spenótkrémmel
töltött tojás

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Marinált zöldségek

Padlizsán
pizzasütő módra

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Zöldbabcsokor
paprikával

Olívás
paradicsomsaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: