2018. november 18.
Jenő napja van

Francia ételek

Bármely menü elegáns záróakkordja lehet ez a rafinált küllemű, különlegesen finom parfé, amellyel van ugyan egy kis tennivalók, de jó előre (akár egy héttel előbb) is elkészíthető. Érdekessége, hogy az amúgy sütőben-vízfürdőben puffasztott meleg előételekhez használt porcelánformákban készítjük, de mivel a mélyhűtőben „sütjük”, ezért a neve soufflé glacé (ejtsd: szuflé glászé), azaz jeges felfújt. Az illúzió kedvéért alufóliacsíkkal is körbekanyarítjuk, ahogyan (francia módra) az előkelő cukrászdákban-éttermekben szokás.

Fotó: Hemző Károly

Narancsos
gesztenyeparfé

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 db kb. 1,5 dl-es, 8-9 cm átmérőjű, porcelán felfújtforma
  • 750 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
  • 1 dl rum
  • 8 tojássárgája
  • 100+100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje
  • 4+2 dl tejszín
  • 2 narancs
  • 1 tasak habfixáló
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Alufóliából 8 db 10 cm széles, 35 cm hosszú csíkot vágunk, és körbekerítjük velük a felfújtformákat (A).

2. A gesztenyemasszát simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadunk 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot, majd forró vízfürdőbe állítva besűrítjük, és apránként a gesztenyéhez adjuk (B).

2. A maradék 100 g porcukorból és 1 dl vízből szirupot forralunk (1 perc). A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg szirupot, és fényes, kemény habbá verjük.

3. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk. A gesztenyemasszához adjuk előbb a tojás-, azután a tejszínhabot (C), majd az alufóliával felmagasított formákba szedjük-simítjuk, és 12 órára betesszük a mélyhűtőbe.

4. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a formákat a mélyhűtőből. A narancsokat megmossuk, vastagon, húsukba is belevágva meghámozzuk (D) és kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (E). A maradék 2 dl tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrős habzsákba szedjük. Lehántjuk a parfék oldaláról az alufóliát (F), tetejüket tejszínhabrózsákkal (G), narancsgerezdekkel és citromfűlevélkékkel díszítjük. Rolettit, édes ostyát, (advent-karácsonytájt pedig) mézespuszedlit kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Mivel ehhez az édességhez csak 4 tojásfehérje szükséges, a többiből érdemes habcsókot, puszedlit sütni, de elhasználhatjuk omletthez, fasírthoz, rántottához, sőt hús panírozásához is.
A tojásfehérjéket gondosan dobozba vagy csavaros üvegbe zárva eltehetjük a mélyhűtőbe is (8-10 hónapig eltartható) – a dobozt/üveget tanácsos felcímkézni megjelölve az eltevés dátumát és a tojásfehérjék darabszámát is. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és haladéktalanul felhasználjuk (megsütjük-főzzük)!

Italajánlat:

Édes desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

582 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Erdeigomba-
torta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Orosz
csirkehússaláta

Kelbimbós
gesztenyeleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Narancskrémleves

Téli
vitaminsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: