2017. augusztus 23.
Bence napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Fokhagymás-rokfortos
hagymakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 4-5 szál újhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 5 dl tej
  • 3 ek. burgonyapehely
  • 2 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 120 g rokfort vagy márványsajt
  • 1 szál petrezselyem

1. A hagymaféléket és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét, valamint az újhagymát (10-15 cm-es zöldjével együtt) karikákra vágjuk; a zöld hagymaszárból félreteszünk 1 evőkanálnyit a díszítéshez.

2. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymaféléket és a fokhagymát. Megszórjuk az elmorzsolt erőleveskockákkal, felöntjük a tejjel és 1 liter vízzel, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára pároljuk (30-35 perc).

3. Hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel az egészet péppé turmixoljuk, ízlés szerint utánasózzuk, fehér borssal és kevés frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd éppen csak felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lazán belekeverjük a burgonyapelyhet, 1 percig pihentetjük, végül beleolvasztjuk a rokfort/márványasajt felét, és jól összekeverjük.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejére szórjuk a maradék sajtot, a félretett hagymazöldjével és petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk.

Tippek:

Készíthejük fele mennyiségű sajttal is, ez esetben pirított zsemlekockákkal szórjuk meg a leves tetejét.

Megjegyzések:

Ha az étel ízhatását nem zavarja, a levesek, főzelékek, mártások, töltelékek egyik rendkívül egyszerű sűrítési módja, ha püré készítéséhez való burgonyapelyhet használunk – ezt a csomagoláson olvasható javaslat szerint dolgozzuk el az (általában tűzről lehúzott, olykor kissé visszahűtött) ételben, és már nem forraljuk tovább, mert elnyúlósodik.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

370 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-sajtos
saláta

Dijoni hagymasaláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tavaszi
zöld leves

Spenótos
töltött burgonya

Tonhalas
krumplisaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Francia
zöldséges lecsó

Spárgás
tojáslepény

Gazdag rizssaláta
tojással

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: