2017. augusztus 17.
Jácint napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsós-
gombás metélt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g barna sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 100 g vegyes erdei gomba (mélyhűtött)
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1+1 dl zöldségleves (kockából)
  • 2 szál friss vagy 1 nagy csipet szárított kakukkfű
  • 2 ek. rizsliszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 150 g ementáli sajt
  • 2-4 szál petrezselyem
  • 400 g tagliatelle (hosszúmetélt)

1. A sampinyon gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, és mélyebb serpenyőben, a felforrósított olajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a sampinyon gombát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig pirítjuk, aztán (fagyos állapotban) hozzáadjuk az erdei gombát és a zöldborsót, felöntjük 1 dl húslevessel. Megszórjuk a kakukkfűvel, fedő alatt 8-10 percig pároljuk, csak a végén sózzuk.

2. Néhány kanállal kiveszünk a gombaraguból (melegen tartjuk), a többit megszórjuk a rizsliszttel, felengedjük a maradék 1 dl húslevessel, majd a tejszínnel, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Belereszeljük-olvasztjuk a sajtot, frissen őrölt borssal, valamint a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

3. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, a serpenyőbe csúsztatjuk, és lazán összekeverjük a mártással. Előmelegített, mélyebb tálba szedjük (vagy a serpenyőben hagyjuk), tetejére halmozzuk a félretett gombaragut, és paprika-/paradicsom-szeletkékkel díszítve azonnal tálaljuk. Külön tálkában reszelt (parmezán) sajtot adhatunk hozzá.

Tippek:

– Szezonban friss erdei gombából (pl. vargánya-, róka-, őzláb-) készítjük.
– Készíthetjük 400 g barna sampinyon gombából is, de nagyon finom ízt ad a ragunak, ha 1 csapott ek. apróra tördelt vagy darabosra őrölt, szárított erdei gombakeverékkel ízesítjük.

Változatok:

Tészta helyett hagyományos galuskával, gnocchival (olasz krumpligombóccal) is készíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

753 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Fasírtmuffin

Spenótos-
lazacos gnocchi

Gazdag spárgás
zöldségleves

Olasz tésztasaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: