2018. február 18.
Bernadett napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Gundel-palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 150 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 1/2 dl rum
  • 2 ek. olaj
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1 dl tej
  • 80 g porcukor
  • 120 g darált dió
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 dl rum
  • A csokoládémártáshoz:
  • 2 dl tejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 40 g porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 1+2 dl tej
  • 1/2 vaníliarúd

1. A palacsintához a felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon palacsintatésztát keverünk, majd 8-12 (személyenként 2-3) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet felforraljuk a porcukorral. Hozzáadjuk a diót, a fahéjat és az alaposan megmosott narancs reszelt héját. Mérsékelt tűzön 1 percig főzzük, hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a mazsolát és a rumot. Arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen félbe-negyedbe hajtjuk vagy feltekerjük, tűzálló tálra rendezzük.

3.csokoládémártáshoz a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét felaprózzuk. A porcukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, a maradék 2 dl tejhez adjuk, felforraljuk, 5 percig pihentetjük. Kiemeljük a tejből a vanílirudat, beleolvasztjuk a csokoládét, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tojásos masszát, de csak addig forrósítjuk, amíg besűrüsödik. Lehúzzuk a tűzről, kíméletesen belekeverjük a tejszínhabot, fedő alatt melegen tartjuk.

4. Tálalás előtt bevonjuk a csokoládémártással a palacsintákat, és 200 °C-ra előmelgített sütőben 5-8 perc alatt átforrósítjuk. Kifilézett narancsgerezdekkel, citromfűlevélkékkel vidámíthatjuk, és azonnal tálaljuk.

Megjegyzések:

Az éttermekben gyakran meglocsolják a palacsinta tetejét felforrósított és meggyújtott rummal vagy egyéb alkohollal, azaz flambírozzák, és „lángoló” palacsintaként tálalják.

Érdekességek:

Nevét alkotójáról, a híres magyar vendéglős dinasztia nagyjáról, Gundel Károlyról kapta.

Italajánlat:

Félszáraz desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

341 kcal/palacsinta

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tiszai halászlé

Szilvásgombóc

Leveles
tepertős pogácsa

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Töltött káposzta

Káposztás
palacsinta

Zöldséges
sörpalacsinta

Spenótos
palacsintatorta

Esterházy-rostélyos

Bolognai
palacsintatekercs

Hortobágyi
húsos palacsinta

Hagymás rostélyos
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: