2017. december 13.
Luca napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Gundel-palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 150 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 1/2 dl rum
  • 2 ek. olaj
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1 dl tej
  • 80 g porcukor
  • 120 g darált dió
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 dl rum
  • A csokoládémártáshoz:
  • 2 dl tejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 40 g porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 1+2 dl tej
  • 1/2 vaníliarúd

1. A palacsintához a felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon palacsintatésztát keverünk, majd 8-12 (személyenként 2-3) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet felforraljuk a porcukorral. Hozzáadjuk a diót, a fahéjat és az alaposan megmosott narancs reszelt héját. Mérsékelt tűzön 1 percig főzzük, hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a mazsolát és a rumot. Arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen félbe-negyedbe hajtjuk vagy feltekerjük, tűzálló tálra rendezzük.

3.csokoládémártáshoz a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét felaprózzuk. A porcukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, a maradék 2 dl tejhez adjuk, felforraljuk, 5 percig pihentetjük. Kiemeljük a tejből a vanílirudat, beleolvasztjuk a csokoládét, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tojásos masszát, de csak addig forrósítjuk, amíg besűrüsödik. Lehúzzuk a tűzről, kíméletesen belekeverjük a tejszínhabot, fedő alatt melegen tartjuk.

4. Tálalás előtt bevonjuk a csokoládémártással a palacsintákat, és 200 °C-ra előmelgített sütőben 5-8 perc alatt átforrósítjuk. Kifilézett narancsgerezdekkel, citromfűlevélkékkel vidámíthatjuk, és azonnal tálaljuk.

Megjegyzések:

Az éttermekben gyakran meglocsolják a palacsinta tetejét felforrósított és meggyújtott rummal vagy egyéb alkohollal, azaz flambírozzák, és „lángoló” palacsintaként tálalják.

Érdekességek:

Nevét alkotójáról, a híres magyar vendéglős dinasztia nagyjáról, Gundel Károlyról kapta.

Italajánlat:

Félszáraz desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

341 kcal/palacsinta

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marhahúsleves

Szilvásgombóc

Töltött káposzta

Tiszai halászlé

Hortobágyi
húsos palacsinta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Zöldséges
sörpalacsinta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Bolognai
palacsintatekercs

Esterházy-rostélyos
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: