2017. november 25.
Katalin napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Az ókortól ismert és kedvelt körte az egyik legnemesebb gyümölcsünk, amely így őszidőben a legzamatosabb, kivált ha a jellegzetes aromájú idei mák és mandula a társasága. Kényeztetésül ne sajnáljunk mellőle egy kis borsodót...


Fotó: Hemző Károly

Körtés-mákos
kocka

Hozzávalók kb 35 kockához:

  • 150 g finomliszt
  • 200 g darált mák
  • 200 g hámozott, darált mandula
  • 8 tojás
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 80 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 200 g kristálycukor
  • 1 kg körte
  • 100 g sárgabaracklekvár
A
B
C
D
E
F

1. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítetjük 180 °C-ra. A lisztet, mákot és mandulát összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat (A), végül egyenként a tojássárgákat (B).

2. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórjuk a kristálycukrot, és krémszerű, nem túl kemény habbá verjük. Egyharmadát fakanállal vagy kézi habverővel a tojásos krémhez keverjük, majd több részletben, felváltva, beledolgozzuk a maradék habot és a mákos keveréket úgy, hogy ez utóbbit mindig a hab tetejére szórjuk (C), végül a tepsibe simítjuk (D).

3. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk (E), vékony gerezdekre szeljük, és sűrűn beszórjuk velük a tészta tetejét. Alsó rácsállásra helyezve 1 órán át sütjük (tűpróba!).

4. A baracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, megkenjük az körte tetejét a baracklekvárral (F), és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljon-megszikkadjon. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt kb. 5x5 cm-es vagy nagyobb kockákra, tetszés szerinti szeletekre vágjuk, tetejét megszórjuk (vaníliás/fahéjas) porcukorral. Vaníliás desszertöntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük almával, mandula helyett pirított, darált mogyoróval vagy dióval is.

Megjegyzések:

Sokáig elálló, finom kiadós sütemény, jól viseli a mélyhűtést is!

Italajánlat:

Desszertbor, félédes pezsgő vagy kávé/tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

195 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Körtés-almás-szőlős
kocka

Márványszelet

Rácsos
almatorta

Spenótos pite

Meggyes fészek

Körtés-diós
zellersaláta

Sonkás-tökmagos
bukta

Csokoládés-
meggyes kocka

Mandulás gyümölcskenyér

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Rokfortos-körtés
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: