2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

A valahai monarchiás konyha specialitása a citromos fasírt, amelyet ünnepekkor gyakran készítettek az amúgy kissé száraz húsú libamellből. A mézes-részeges almapüré remek kiegészítője a rendkívül ízletes vagdaltnak, amely hidegen még finomabb, így méltó része lehet egy sok vendégre tervezett hidegbüfének.


Fotó: Hemző Károly

Vagdalt libamell
almapürével

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 szikkadt zsemle
  • 100 g sampinyon gomba
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 (bio)citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 bőrös-csontos libamell (1-1,2 kg)
  • 1+1 ek. olaj
  • 2 tojás
  • 1/2 kk. szárított majoránna
  • só, bors
  • néhány saláta- és zellerlevél
  • Az almapüréhez:
  • 1 kg savanykás alma (jonatán, idared)
  • 4-5 ek. citromlé
  • 1 ek. méz
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. pirított mandulalap
A
B
C
D
E
F

1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

2. A libamellet gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól (az esetleges szőrszálakat leperzseljük), megmossuk, lecsepegtetjük. A mellcsont két oldalán mélyen bemetsszük a húst (A), lefejtjük a mellcsontról (B), bőrével együtt kisebb kockákra aprózzuk (C), és megdaráljuk vagy aprítógépben péppé zúzzuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. 1 ek. olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, megsózzuk, néhány percig élénk tűzön pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd a darált húshoz adjuk. Összedolgozzuk a jól kinyomkodott zsemlékkel, a tojásokkal, az áttört fokhagymával, a citrom reszelt héjával (E) és átszűrt levével, a majoránnával, a petrezselyemmel, ízlés szerint sóval és borssal.

4. A mellcsontot a maradék 1 ek. olajjal kikent sütőedénybe fektetjük. A masszát két részre osztjuk, visszapúpozzuk a csontra, a hús helyére (E), gömbölyűre igazítjuk-elsimítjuk. Aláöntünk 1 dl vizet, és középső bordamagasságra állított rácson szép pirosra sütjük (60-80 perc).

5. Miközben a vagdalt sül, elkészítjük azalmapürét: az almákat megmossuk, meghámozzuk, 4-8 gerezdre szeljük, kivágjuk a magházukat, lábaskába szórjuk, meglocsoljuk citromlével (különben megbarnulnak!). Hozzáadjuk a mézet, a bort, 1 csipet sót, és fedő alatt, lassú tűzön puhára-pépesre pároljuk (25-30 perc). Az utolsó 10 percben levesszük róla a fedőt, kissé „megszikkasztjuk", majd csinos tálba szedjük, és melegen tartjuk.

6. Kivesszük a vagdaltat a sütőből, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük (hogy ne essen szét, szebben tudjuk szeletelni). Ezután hosszú pengéjű késsel, L-alakban fellazítjuk-kivágjuk a két „veknit” a csontágyból (F), óvatosan kiemeljük, és nem túl vékonyan felszeleteljük. A mellcsontot hosszúkás tálra emeljük, kissé egymásra csúsztatva visszafektetjük rá a vagdaltszeleteket. Néhány gerezd nyers almával, saláta- és zellerlevelekkel díszítjük, és a pirított mandulával megszórt almapüré kíséretében tálaljuk. További köretként sült hasábburgonya, héjában sült krumpli, szerecsendióval vagy fokhagymával illatosított krumplipüré illik hozzá.

Tippek:

– A vagdalthasábok közepébe 3-3 kemény tojást is ágyazhatunk.
– Hidegen is finom és jól szeletelhető-mutatós, ez esetben majonézes-hagymás burgonyasalátát, hasábokra szelt ecetes uborkát kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Burgundi, sauvignon típusú vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

610 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Waldorf-saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: