2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Valamikor a 70-es évek végén – igen, ez még a múlt században volt, de feltételezem, hogy sokak emlékezetében él még – elképzelhetetlen volt egy buli
a franciasalátára tálalt kaszinótojás és svéd gomba nélkül – ez volt a kor divatja.
De hogy miért éppen svédnek neveztük, amikor ízei inkább a mediterrán konyhára jellemzőek, ezt így jól utánagondolva sem tudom.
Nemrégiben kedves unokahúgom, Mariann kereste a receptet a honlapon, és
nem találta – nem is találhatta, mert valahogy elfeledkeztem erről a finom, ízletes vendégváróról. Most pótolom a hiányt.


Fotó: Hemző Károly

Svéd gombasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), azonnal hideg vízbe merítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paradicsomokat megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), a paradicsompürét, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, egy kevés sót, frissen őrölt borsot, végül ízlés édesítjük, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára-sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.

3. A tojásokat meghámozzuk, gerezdekre/karikákra szeljük. A gombasalátát csinos tálba szedjük, a tojással (vagy citromkarikákkal/-gerezdekkel) és bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük. Friss, sokmagos-rozsos kenyérrel, illetve pirítóssal előételként, mártogatóként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.

Tippek:

Melegen, tésztaételek „feltéteként” is pompás (ez esetben reszelt parmezán/érlelt juhsajtot kínálunk hozzá).

Italajánlat:

Bármilyen enyhén alkoholos ital

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

170 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Spenótos
omlett-tekercs

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Töltött tojás-
változatok

Gazdag rizssaláta
tojással

Kenyértorta
pizzasütő módra

Uborka-
vitorlások

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Sonkakrémes
töltött tojás

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: