2017. október 17.
Hedvig napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Üvegtészta
mogyorós zöldségraguval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g cukkini
  • 200 g sárgarépa
  • 2 csokor újhagyma
  • 1 chili- vagy kisebb csípős paprika
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2+4 ek. olaj
  • 1-1 csipet őrölt szegfűszeg és ánizs
  • só, bors
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 80 g pirított, sós földimogyoró
  • 400 g üvegtészta (hosszúmetélt)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A cukkinit és a sárgarépát vékony szeletekre gyaluljuk, majd kissé rézsútosan 2-3 cm-es rombuszokra (azaz „diamant alakzatra” vágjuk. Az újhagymákat 10-12 cm-es zöldjükkel együtt ugyancsak rézsútosan felkarikázzuk. A paprikát apróra felkockázzuk, a gyömbért meghámozzuk és finomra reszeljük.

2. Wokban vagy mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a gyömbért, az áttört fokhagymát és a paprikát, élénk tűzön fél percig pirítjuk (vigyázat, ha a fokhagyma megég, keserű lesz!). Beleforgatjuk a hagymát, 1 perc múlva a cukkinit és a sárgarépát, majd folyamatosan keverve még 2 percig pirítjuk.

3. Megszórjuk a fűszerekkel, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, hozzáadjuk a szójaszószt és a bort, éppen csak összeforraljuk, végül megszórjuk a sós mogyoróval.

4. A tésztát a csomagoláson olvasható javaslat szerint leforrázzuk, illetve megfőzzük, leszűrjük, és lazán összekeverjük 4 ek. olajjal. A tésztát mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a zöldségragut, és vágott petrezselyemmel vagy korianderzölddel meghintve forrón tálaljuk.

Változatok:

Használhatunk hagyományos, jó minőségű, durum-, illetve teljes kiőrlésű vagy reform lisztkeverékekből készített tésztákat is.

Megjegyzések:

A távol-keleti konyhák fontos alapanyagai az egymásra nagyon hasonlító üvegtészta, amely mungóbabkeményítőből és vízből, tojás nélkül készül, valamint a rizstészta, amelynek alapanyaga a rizsliszt, illetve a rizskeményítő; mindkettő a lisztérzékenyek valódi mentsvára.
Cérna- és hosszúmetélt formájában a leggyakoribbak, levesbetétként, önálló ételként is fogyaszthatók. Elkészítésük rendkívül egyszerű: elég őket leforrázni, illetve forró vízbe beáztatni, majd 10-15 perc múlva leszűrni, és kész! Főzni nem szükséges, de mindenkor a csomagoláson feltüntetett javaslat az irányadó! Nagyobb élelmiszeráruházakban, ázsia-boltokban kaphatók.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, jázmin vagy zöld tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

595 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ananászos-csirkés
rizssaláta

Krumplis tészta,
avagy gránátos kocka

Csirkés-currys
zöldségkrémleves

Babos-paradicsomos
metélt

Zöldborsós-
gombás metélt

Brokkolis-olívás
spagetti

Pórés lasagne

Currys-zöldséges
pulykaragu

Ananászos
csirkeragu

Káposztás kocka
kacsaraguval

Currys-csirkés
rizskorona

Tortellini
spenótmártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: