2017. november 23.
Kelemen napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Gyerekkorom egyik emblematikus nyalánksága – akkoriban családiasan, ki tudja miért, rumpudingnak neveztük –, amelyet édesanyám gyakran készített sütemény helyett, mivel a gyors és olcsó desszertek közé tartozott (a mandula, csokoládé és tejszín későbbi huncutság). Csak egy nagy baja volt: várni kellett rá jó néhány órát – és ez nem mindig sikerült...


Fotó: Hemző Károly

Meggyes-rumos
rakott piskóta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g)
  • 2-3 kisujjnyi (bio)citromhéj
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 40 g mandulapálcika
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 40 g kristálycukor
  • 5+1,5 dl tej
  • 1 dl rum
  • 250 g babapiskóta
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek. étcsokoládéforgács
  • 1-2 citromfűbóbita

1. A meggyet leszűrjük, levét a citromhéjjal és a fűszerekkel 2 percig forraljuk, majd (1 szép szem kivételével) beletesszük a meggyet. 1/2 dl vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc).

2. A mandulát zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk. A pudingporból, a kristálycukorból és 5 dl tejből pudingot főzünk, langyosra hűtjük. 1,5 dl tejet elkeverünk a rummal (ha gyerek is kap belőle, 2,5 dl tejjel és rumaromával vagy 1/2 kk. vaníliaesszeciával készítjük!).

3. Mély üvegtál aljára simítunk 2 ek. meggykrémet. A babapiskótákat félbetörjük, felét a rumos tejbe forgatjuk, a meggy tetejére szórjuk, aztán 2-3 ek. meggy, a maradék rumos tejbe forgatott babapiskóta, a mandula, végül a maradék meggy következik. Tetejére öntjük-simítjuk a pudingot, hagyjuk teljesen kihűlni, aztán gondosan letakarjuk, és 4 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, dundi rózsákat nyomunk belőle a rakottas tetejére, végül megszórjuk csokoládéforgáccsal. A félretett meggyszemmel és citromfűbóbitával díszítjük. Nagyobb galuskákra szaggatva kínáljuk. Gyors, finom, elronthatatlan.

Tippek:

A fenti módon készíthetjük 500 g friss kimagozott meggyel + 2 dl dobozos meggylével is.

Változatok:

Egyéb karakteres, lédús gyümölccsel vagy annak befőttváltozatával is pompás.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 10 perc + 4 óra érlelési idő

Energiatartalom:

689 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lúdlábtorta

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Habos
meggyes szelet

Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb

Márványszelet

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Gyümölcsös pizza
mandulával

Mákos-habos
rakott kifli

Joghurtos
gyümölcssaláta

Mákos-meggyes
rácsos

Sárgabarackos-
meggyes szelet
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: