2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-habos korona

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 20 g élesztő
  • 350 g finomliszt + a formához
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • 4 tojás
  • 40 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • Továbbá:
  • 50 g puha mazsola
  • 400 g fehér és piros csemegeszőlő vegyesen
  • 1/2 dl brandy
  • 1 dl muskotályos fehérbor
  • 200 g kristálycukor
  • 2 tasak habfixáló
  • 4 dl tejszín

1.  A savarintésztához  a felsorolt hozzávalókat hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk. Beleforgatjuk a leöblített, jól lecsepegtett mazsolát, letakarjuk, 30 percig kelni hagyunk.

2. A tálból egyenesen egy 26 cm-es, vajjal/margarinnal kikent és kilisztezett koronaformába szedjük a tésztát, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg ki nem tölti a formát (kb. 30 perc), majd 180 °C-os sütőben 45 percig sütjük (tűpróba!). 5 perc múlva rácsra borítjuk a formából, hagyjuk langyosra hűlni, végül peremes tálra emeljük.

3. Közben a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket meglocsoljuk a brandyvel. A borból, 1,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáöntjük a szőlő alól a brandyt, merőkanalanként a tésztára locsoljuk, és 1 órát pihentetjük.

4. Tálalás előtt a koronát lapos tálra helyezzük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, felét a korona közepébe simítjuk. 2 ek. kivételével tetejére púpozzuk a szőlőt, bevonjuk a maradék habbal, végül belenyomkodjuk félretett szőlőszemeket. Zsenge szőlő- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a szirupot bor helyett szőlőlével készítjük, és rumaromával ízesítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

346 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Orosz
csirkehússaláta

Ringlis
töltött tojás

Spenótos papucs

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Erdeigomba-
torta

Burgundiai
rokfortos körte

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: