2018. április 21.
Konrád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-habos korona

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 20 g élesztő
  • 350 g finomliszt + a formához
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • 4 tojás
  • 40 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • Továbbá:
  • 50 g puha mazsola
  • 400 g fehér és piros csemegeszőlő vegyesen
  • 1/2 dl brandy
  • 1 dl muskotályos fehérbor
  • 200 g kristálycukor
  • 2 tasak habfixáló
  • 4 dl tejszín

1.  A savarintésztához  a felsorolt hozzávalókat hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk. Beleforgatjuk a leöblített, jól lecsepegtett mazsolát, letakarjuk, 30 percig kelni hagyunk.

2. A tálból egyenesen egy 26 cm-es, vajjal/margarinnal kikent és kilisztezett koronaformába szedjük a tésztát, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg ki nem tölti a formát (kb. 30 perc), majd 180 °C-os sütőben 45 percig sütjük (tűpróba!). 5 perc múlva rácsra borítjuk a formából, hagyjuk langyosra hűlni, végül peremes tálra emeljük.

3. Közben a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket meglocsoljuk a brandyvel. A borból, 1,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáöntjük a szőlő alól a brandyt, merőkanalanként a tésztára locsoljuk, és 1 órát pihentetjük.

4. Tálalás előtt a koronát lapos tálra helyezzük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, felét a korona közepébe simítjuk. 2 ek. kivételével tetejére púpozzuk a szőlőt, bevonjuk a maradék habbal, végül belenyomkodjuk félretett szőlőszemeket. Zsenge szőlő- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a szirupot bor helyett szőlőlével készítjük, és rumaromával ízesítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

346 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Ringlis
töltött tojás

Burgundiai
rokfortos körte

Tésztában sült
vagdalt

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Körtés-diós
zellersaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta

Erdeigomba-
torta

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: