2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Az a bizonyos pékné, akiről az étel a nevét kapta, a fáma szerint igen eszes és takarékos, mások szerint lusta asszony volt. Mikor hajnaltájt kisültek a kenyerek, és a derék pék aludni tért, az asszony csak betette a kemencébe a hússal, hagymával, krumplival megrakott cserépedényt, amelyben éppen délre megsült a finom étel.

Fotó: Hemző Károly

Sertéscsülök
pékné módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes, nyers, csontos sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
  • só, bors
  • 4 ek. olaj
  • 4 nagy fej vagy 250 g apró szemű hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kg burgonya
  • 1 ek. méz
  • 3-4 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A csülköket gondosan megtisztítjuk (a szőrmaradványokat leperzseljük, lekapargatjuk), megmossuk, lecsepegtetjük, alaposan bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal (A), majd mélyebb-nagyobb tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vastagabb gerezdekre-szeletekre vágjuk (ha aprók, egészben hagyjuk őket), és a fokhagymával, valamint a babérlevéllel együtt a csülkök köré szórjuk. Az olajat felforrósítjuk, megöntözzük vele a csülköket, alájuk öntjük a bort (B), majd lefedjük (vagy alufóliával letakarjuk), és a sütőben, olykor meg-megforgatva (C) puhára pároljuk őket (kb. 1 és 1/2 óra).

3. Meghámozzuk és megmossuk a burgonyát. Kivesszük a tepsit a sütőből, a megpuhult csülkök bőrét hegyes-éles késsel (kockaszerűen), mélyen bevagdossuk (D). 2-3 ek. pecsenyelében elkeverjük a mézet, megkenjük vele a csülköket (E), melléjük szórjuk a hasábokra vágott burgonyát (F), majd visszatesszük a sütőbe, és fedetlenül további 45-50 percig sütjük-pirítjuk. Közben kétszer-háromszor lazán megforgatjuk a burgonyát a hagymás szaftban, és a csülköket is szorgosan kenegetjük a mézes pecsenyelével (ha imitt-amott nagyon pirulnának, a kényes részeket lazán betakarjuk alufóliadarabkákkal, de a burgonyának meg kell sülnie!).

4. A petrezselymet leöblítjük, finomra aprózzuk. Kivesszük a tepsit a sütőből, a csülköket nagyobb tálra rendezzük, melléjük szedjük a hagymás-fokhagymás burgonyát (vagy úgy, ahogy van, tepsiben tesszük asztalra), tetejüket meghintjük a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Idénysalátát, ecetes savanyúságot kínálhatunk mellé.

Változatok:

Ha nagyok a csülkök, egy kevés felhevített olajban körbepirítjuk őket, majd 2-3 dl víz, 1,5 dl bor, a babérlevél, 10-12 szem bors és só hozzáadásával nagyobb edényben, a tűzhelylapon puhára pároljuk (kuktában a leggyorsabb). Ezután áttesszük őket egy sütőedénybe/tepsibe, bőrüket bevagdossuk, melléjük szórjuk a hagymát, fokhagymát és a burgonyát, megöntözzük olajjal és egy kevés főzőlével, majd a fenti módon piros-ropogósra sütjük. Egy-két határozott csavarintással akár el is távolíthatjuk belőlük a csontokat, így szebben tudjuk tálalni-díszíteni.

Megjegyzések:

Nagyon magyarosnak érezzük ezt az ízletes, tartalmas, kiadós csülök-ételt, pedig hát... bizony a regionális francia konyha egyik legnépszerűbb specialitása. Készíthetjük libacombbal is, amelyhez némi almával vagy birsalmával párolt vöröskáposzta illik.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

1065 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 25 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 25 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótos papucs

Húsos
lilahagymatorta

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: