2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Semleges ízű köret, akár mindössze egy szelet friss-ropogós kenyér és egy pohár jó vörösbor – voltaképpen nem is kívánkozik más ehhez az egyszerű, ámde rendkívül ínycsiklandozó, francia ihletésű ételhez, amelynek külön gyönyörűsége
a pirított kenyérkockával és sajttal sült ropogós gombakéreg és a pikáns mártás.


Fotó: Hemző Károly

Hátszínszeletek
gombakéregben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 g szárított erdei gomba
  • 250 g sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 szikkadt fehér kenyér
  • 50 g gouda sajt
  • 20+30+20 g vaj/margarin
  • só, bors
  • 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 2 ek. tejföl
  • 4 szelet hátszín (200 g/db)
  • 2 csapott ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 púpozott ek. vaj
  • 2-4 koktélparadicsom
A
B
C
D
E
F

1. A szárított gombát 15 percre beáztatjuk 2 dl langyos vízbe. A sampinyon gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk; a fokhagymagerezdeket tenyérrel vagy széles pengéjű késsel kissé szétlapítjuk. A kenyeret apró kockákra vágjuk.

2. A gombakéreghez a beáztatott gombát jól kinyomkodjuk (A), az áztatólét megtartjuk (a mártáshoz majd felhasználjuk), nagyjából felaprózzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 20 g vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a sampinyon és az erdei gombát (B), élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tálba csúsztatjuk, kissé hűlni hagyjuk.

3. Ugyanebben a serpenyőben felolvasztunk 30 g vajat/margarint, rózsaszínűre pirítjuk benne a fokhagymát, félretesszük (ha túlpirul a fokhagyma, megkeseredik, és a zsiradék is keserű lesz tőle!). Beledobjuk a kenyérkockákat, folyamatosan forgatva aranybarnára, ropogósra pirítjuk, majd a kakukkfűvel, a finomra vágott petrezselyemmel, a tejföllel és a szálasra reszelt sajt felével a gombához keverjük (C).

4. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy tűzálló tálat/sütőedényt. A hátszínszeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, hártyás-inas szegélyüket ollóval vagy késheggyel 1/2 cm mélyen, körben bevagdossuk (hogy sülés közben kevésbé púposodjon fel a közepük). Mindkét oldalukat meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, egyik oldalukat fátyolnyi liszttel (D).

5. Összeforrósítjuk a serpenyőben a maradék 20 g vajat/margarint és 2 ek. olajat, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hátszínszeleteket, mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük (E). Áttesszük őket a tűzálló tálba/sütőedénybe, arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a gombás masszát (F), megszórjuk a maradék, finomra reszelt sajttal, és a sütőben 12-15 percig, kérgesre-ropogósra, belül rózsaszínűre sütjük (a sütési idő aszerint változhat, hogy mennyire akarjuk átsütni a húst).

6. Közben a mártáshoz a hús pecsenyealjához öntjük a szárított gomba átszűrt áztatólevét, szelíd tűzön 4-5 percig forraljuk, lábaskába szűrjük, majd visszaöntjük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a paradicsicsompürét, a vörösborban simára kevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Utánasózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről, végül habverővel, négy-öt részletben beledolgozzuk a vajat (margarin erre a célra nem megfelelő). A hússzeleteket előmelegített tálra rendezzük, körbeöntözzük a mártással, és koktélparadicsomokkal, bazsalikom-/petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk. Petrezselymes burgonya, rövid makaróni illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amellyel a mártást is készítjük)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

680 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Ráksaláta
narancskehelyben

Gazdag rizssaláta
tojással

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tavaszi
zöld leves

Ringlis
töltött tojás

Tatárbifsztek

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Spenótos
töltött burgonya

Tonhalas
krumplisaláta

Tésztában sült
vagdalt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: