2018. február 21.
Eleonóra napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Semleges ízű köret, akár mindössze egy szelet friss-ropogós kenyér és egy pohár jó vörösbor – voltaképpen nem is kívánkozik más ehhez az egyszerű, ámde rendkívül ínycsiklandozó, francia ihletésű ételhez, amelynek külön gyönyörűsége
a pirított kenyérkockával és sajttal sült ropogós gombakéreg és a pikáns mártás.


Fotó: Hemző Károly

Hátszínszeletek
gombakéregben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 g szárított erdei gomba
  • 250 g sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 szikkadt fehér kenyér
  • 50 g gouda sajt
  • 20+30+20 g vaj/margarin
  • só, bors
  • 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 2 ek. tejföl
  • 4 szelet hátszín (200 g/db)
  • 2 csapott ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 púpozott ek. vaj
  • 2-4 koktélparadicsom
A
B
C
D
E
F

1. A szárított gombát 15 percre beáztatjuk 2 dl langyos vízbe. A sampinyon gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk; a fokhagymagerezdeket tenyérrel vagy széles pengéjű késsel kissé szétlapítjuk. A kenyeret apró kockákra vágjuk.

2. A gombakéreghez a beáztatott gombát jól kinyomkodjuk (A), az áztatólét megtartjuk (a mártáshoz majd felhasználjuk), nagyjából felaprózzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 20 g vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a sampinyon és az erdei gombát (B), élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tálba csúsztatjuk, kissé hűlni hagyjuk.

3. Ugyanebben a serpenyőben felolvasztunk 30 g vajat/margarint, rózsaszínűre pirítjuk benne a fokhagymát, félretesszük (ha túlpirul a fokhagyma, megkeseredik, és a zsiradék is keserű lesz tőle!). Beledobjuk a kenyérkockákat, folyamatosan forgatva aranybarnára, ropogósra pirítjuk, majd a kakukkfűvel, a finomra vágott petrezselyemmel, a tejföllel és a szálasra reszelt sajt felével a gombához keverjük (C).

4. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy tűzálló tálat/sütőedényt. A hátszínszeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, hártyás-inas szegélyüket ollóval vagy késheggyel 1/2 cm mélyen, körben bevagdossuk (hogy sülés közben kevésbé púposodjon fel a közepük). Mindkét oldalukat meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, egyik oldalukat fátyolnyi liszttel (D).

5. Összeforrósítjuk a serpenyőben a maradék 20 g vajat/margarint és 2 ek. olajat, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hátszínszeleteket, mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük (E). Áttesszük őket a tűzálló tálba/sütőedénybe, arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a gombás masszát (F), megszórjuk a maradék, finomra reszelt sajttal, és a sütőben 12-15 percig, kérgesre-ropogósra, belül rózsaszínűre sütjük (a sütési idő aszerint változhat, hogy mennyire akarjuk átsütni a húst).

6. Közben a mártáshoz a hús pecsenyealjához öntjük a szárított gomba átszűrt áztatólevét, szelíd tűzön 4-5 percig forraljuk, lábaskába szűrjük, majd visszaöntjük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a paradicsicsompürét, a vörösborban simára kevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Utánasózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről, végül habverővel, négy-öt részletben beledolgozzuk a vajat (margarin erre a célra nem megfelelő). A hússzeleteket előmelegített tálra rendezzük, körbeöntözzük a mártással, és koktélparadicsomokkal, bazsalikom-/petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk. Petrezselymes burgonya, rövid makaróni illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amellyel a mártást is készítjük)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

680 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
zöld leves

Ráksaláta
narancskehelyben

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótos papucs

Gazdag rizssaláta
tojással

Ringlis
töltött tojás

Tésztában sült
vagdalt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: