2017. október 17.
Hedvig napja van

TORTÁK > Házias torták

Ez a borított almatortának is nevezett francia finomság a Tatin (ejtsd: taten) kisasszonyoknak köszönheti karrierjét. A két nővér Orléans környéki vendégfogadója, amelynek konyhája a míves vadételekről és az illatos-szaftos almatortáról lett híres, még Párizsból is odacsalogatta az ínyenceket.

Fotó: Hemző Károly

Tatin-torta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 1 csipet só
  • Továbbá:
  • 1 citrom leve
  • 800 g savanykás alma
  • 10+30 g vaj/margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2+1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. pirított mandulalapocska
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 dl almapálinka
A
B
C
D
E
F

1. A felsorolt hozzávalókból omlós tésztát készítünk (lásd még Gyömbéres sütőtöktorta). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra vagy bekapcsoljuk a grillsütőt. Egy 28 cm átmérőjű, zárt tortaformát (a kapcsos nem megfelelő, mert esetleg nem zár tökéletesen!) kikenünk 10 g vajjal/margarinnal, és egyenletesen az aljára szórjuk a kristálycukrot (A). A forró sütőben/grillsütőben aranybarnára pirítjuk (10, illetve 3-4 perc). A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra.

3. A citrom levét kinyomjuk, mélyebb tálba szűrjük. Az almákat meghámozzuk, elhatodoljuk-nyolcadoljuk, magházukat kiemeljük (B), beleforgatjuk a citromlébe, majd lecsepegtetjük, és körkörösen-csinosan a karamellbe nyomkodjuk. Meghintjük 1/2 kk. őrölt fahéjjal (C), aztán a tetejükre kenünk-tördelünk 30 g vajat/margarint.

4. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd feltekerjük a nyújtófára, és lazán az alma tetetjére terítjük (D). Körben a szegélyét behajtjuk-betűrjük az alma mögé-köré, kissé rá is nyomkodjuk. Tetejét villával megszurkáljuk (E), majd középső bordamagasságra állított rácson 40-45 percig sütjük.

5. A formában hagyjuk 5 percig hűlni (nem tovább, mert ha megköt a cukor, beleragad a formába, és nem tudjuk épségben kivenni!), aztán lapos tálat szorítunk a tetejére (F), ráfordítjuk-borítjuk a tortát, és leemeljük a formát. Langyosan vagy kihűlve, de nem behűtve fogyasztjuk. Tálaláskor tetejét megszórjuk mandulával, és citromfűlevélkével díszítjük.

6. Kényeztetésképpen fahéjas tejszínkrémet kínálunk hozzá, amely úgy készül, hogy a tejszínt félkeményre-krémsűrűségűre felverjük, és almapálinkával, valamint 1/2 kk. fahéjjal illatosítjuk.

Változatok:

Alma helyett készíthetjük érett, de kemény körtével is, amelynek zamatát még jobban kiemeli, ha a fahéjhoz 1 csipet őrölt szegfűszeget is keverünk. A torta tetejét 2-3 ek. durvára vágott, pirított mogyoróval is megszórhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

340 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás párna

Mini sajtnyársak

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Francia hagymás-
sonkás pite

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-majonézes
krumplisaláta

Spenótos papucs

Zöldfűszeres
muffin

Körtés-diós
zellersaláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: