2017. október 17.
Hedvig napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek

Ez az angolszász eredetű kalácska-kenyérke voltaképpen az angol vasárnapi marhasülthöz szinte kötelező, híres-nevezetes „Yorkshire-pudding” édestestvére, és neve, sőt elvárásaink ellenére sem édesség. Némi saláta, joghurt kíséretében könnyű, hústalan fogás lehet, de sültek, mártással készült húsok (pl. vadas marhaszelet) mellé köretként, akár krokett vagy zsemlegombóc helyett is adhatjuk.

Fotó: Hemző Károly

Zöldséges muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 150-150 g póréhagyma (fehér és világoszöld része), cukkini, édeskömény, sárgarépa, kelkáposzta és spenót
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • A tésztához:
  • 80 g vaj/margarin
  • 250 g (teljes kiőrlésű) búzaliszt
  • 2 kk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 30 g reszelt parmezán sajt
A
B
C
D

1. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét folyó víz alatt gondosan megmossuk és felkarikázzuk, a hámozatlan cukkinit, az édesköményt és a sárgarépát apró kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra, a spenótot nem túl apróra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olívaolajban a pórét, élénk tűzre kapcsolva rádobjuk a cukkinit és a sárgarépát (A), aztán az édesköményt, a kelkáposztát és a spenótot. Néhány percig együtt pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük, hűlni hagyjuk.

3. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk, ecsettel, jó vastagon kikenünk vele egy 12 csészés muffin-formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, a maradék olvasztott vajat/margarint (B), apránként a tejet, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Több részletben, lazán, de egyenletesen beleforgatjuk zöldségkeveréket (C).

4. Arányosan elosztva a kikent formákba szedjük a masszát (D) (legfeljebb a peremükig érjen, mert sütés közben jócskán megnő!), és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra-rostra emelve további 5 percig hűlni hagyjuk, végül lapos tálra rendezzük, és langymelegen kínáljuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

178 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Sajtos-paprikás
muffin

Kukoricás palacsinta
zöldségraguval

Májas-gombás
zsemlefelfújt

Rácsos
almatorta

Csokoládés-
meggyes kocka

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Babos zöldségragu
polentával

Rókagombás-
zöldséges muffin

Juhtúrós-
krumplis pite
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: