2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 200 g cékla
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1-2 ek. citromlé
  • só, bors
  • chilipor
  • 1 csokor snidling vagy 2 szál újhagyma
  • 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • A palacsintához:
  • 100 g finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 1 kk. olaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a répaféléket, a zellert és a céklát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. 2 ek. olajban megfonyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket és a céklát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet, valamint az ételízesítőt, felöntjük 1 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).

2. Közben a palacsintához a lisztet simára keverjük a tejben elhabart tojással, 1 nagy csipet sóval és annyi buborékos ásvány-/szódavízzel, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjuk. 20 percet pihentetjük, aztán elkeverjük az olajjal, és (teflonserpenyőben) legalább 4 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk.

3. Kiemeljük a levesből a babérlevelet, botmixerrel az egészet finom krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a citromlét, utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük, jól összeforraljuk. A palacsintákat egyenként, szorosan feltekerjük, vékony metéltekre szeljük.

4. A snidlinget vagy az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) apróra, illetve vékony karikákra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, megcsepegtetjük az olívaolajjal, tetejére halmozzuk a palacsintametéltet, és a hagymával/snidlinggel megszórva kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Karfiol-brokkoli
krémleves

Padlizsánkrémleves

Zöldségkrémleves

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: