2017. október 18.
Lukács napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A „sajttermő” országokban – amilyen elsősorban Franciaország, de ide sorolható többek között Svájc is – szinte megszámlálhatatlan módját ismerik a több száz féle sajt elkészítésének. Ez a szikkadt kenyérből és köznapi sajtból sült finom-egyszerű rakottas a kenyér méltóságát és az ésszerű takarékosságot dícséri.

Fotó: Hemző Károly

Svájci sajtos
kenyérfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • diónyi vaj/margarin
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 250 g szikkadt krumplis vagy zsúrkenyér
  • 250 g ementáli, gouda vagy trappista sajt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • szerecsendió
  • só, őrölt fehér bors
  • 1/4 kk. pirospaprika
  • 10-12 szál snidling
A
B
C

1. A sütőt előmelegítjük 210-220 °C-ra. Vajjal/margarinnal kikenünk egy közepes méretű, nem túl mély, csinos sütőtálat (ebben fogjuk tálalni).

2. A bort mélytányérba öntjük. A kenyeret 2 cm vastag, a sajtot nem túl vékony szeletekre vágjuk-gyaluljuk. Ügyelve, hogy el ne áztassuk, egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a kenyérszeleteket a borba (A) (gyereknek is nyugodtan adhatjuk majd, mert az alkohol sülés közben elpárolog, a bor finom zamata azonban a kenyében marad!). Mindegyik tetejére 1-1 szelet sajtot fektetünk, majd kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a sütőtálba.

3. A tojásokat megmossuk, felütjük, a keverőedénybe öntött tejhez adjuk (B). Az ételízesítővel, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval és fehér borssal simára keverjük, majd egyenletesen a kenyér tetejére locsoljuk (C). Meghintjük fátyolnyi pirospaprikával, és középső bordamagasságon kb. 30 percig, ropogósra sütjük-puffasztjuk (ha nagyon pirulna a teteje, lazán betakarjuk alufóliával, nehogy megégjen!).

4. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül ollóval a tetejére vagdossuk-aprózzuk a snidlinget. Paradicsom-, vegyes idénysaláta, csemegeuborka illik hozzá. Egytálételként, villás italkorcsolyként kínálhatjuk. Egyszerű, finom, biztos siker!

Változatok:

– A kenyér és a sajt közé vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonkát vagy tarját is fektethetünk; a tojásos öntetet néhány gerezd áttört fokhagymával is illatosíthatjuk.
– Készíthetjük akár többféle sajtmaradékból is, de csak a kemény-olvadékony, azaz zsíros sajtok felelnek meg a célnak. Ez esetben a sajtot/sajtokat nem szeletekre vágjuk, hanem nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük, és vastagon megszórjuk vele a kenyérszeleteket.
– Édes változat: a kenyérszeletek egyik oldalát vastagon megkenjük baracklekvárral, fahéjas porcukorba mártott almakarikákat fektetünk a tetejükre, lerakjuk a sütőtálba, bevonjuk 3 tojásból, 4 ek. cukorból és 5 dl tejből kevert, citromhéjjal illatosított öntettel, végül a fenti módon megsütjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

405 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-szőlős
sajtsaláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos
palacsintatorta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos
rakott krumpli

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Kenyértorta
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: