2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal


Fotó: Hemző Károly

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 bőrös-csontos felső pulykacomb (kb. 1,2 kg)
  • só, bors
  • 600 g burgonya
  • 1 ág ( (kb. 20 cm-es) rozmaring + a díszítéshez
  • 2+2 ek. olaj
  • 1+1dl tyúkhúsleves (kockából)
  • 750 g sütőtök
  • 4 közepes paradicsom
  • 1/2 kk. pirospaprika
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 ek. tisztított tökmag

1. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, ez utóbbiakat mandulányi csíkokra vágjuk. A pulykacombot leöblítjük, lecsepegtetjük (az esetleges tok- és/vagy tollmardványokat eltávolítjuk), bőrös oldalára fektetjük. Hegyes késsel sűrűn-mélyen megszurkáljuk, a nyílásokba nyomkodjuk a fokhagymacsíkokat, végül mindkét oldalát bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk. A hagymákat karcsú gerezdekre szeljük, és a burgonyával együtt csinos tűzálló tál aljára terítjük (ebben fogjuk tálalni). Kissé megsózzuk, összekeverjük, tetejére fektetjük a pulykacombot és a leöblített, kettétört rozmaringágat, végül meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntünk 1 dl húslevest, és letakarjuk alufóliával. Középső bordamagasságra állított rácson puhára pároljuk (70-80 perc).

3. Közben a sütőtököt megmossuk, kettévágjuk, szakállkáját és magjait kivájjuk, 3 cm-es gerezdekre-csíkokra, majd nagyobb kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, elnegyedeljük. A maradék 2 ek. olajban elkeverjük a pirospaprikát.

4. Kivesszük a tálat a sütőből, a pulykacomb köré szórjuk a tököt és a paradicsomot, aláöntjük a maradék 1 dl húslevest, tetejét megkenjük-locsoljuk a paprikás olajjal, végül meghintjük a fűszerkeverékkel, és további 30 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük.

5. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen (ha a forró serpenyőben hagyjuk, továbbpirul!), végül megszórjuk vele a kész ételt, amelyet rozmaringbóbitával díszítünk, és mihamarabb tálalunk.

Fontos:

A szépség és a látvány kedvéért a húst csak az asztalnál szeleteljük: a pulykacombot mélyedékkel ellátott vágódeszkára emeljük, és a csonttal párhuzamosan előbb megközelítőleg szabályos szeletekre vágjuk, majd kanállal-villával lebontjuk a csontról a maradék húst (ezek a csont melletti falatkák a legfinomabbak!).

Tippek:

– Friss paradicsom helyett használhatunk 1 doboz alaposan lecsepegtetett, hámozott paradicsomot is (400 g).
– A sütőtök édeskés zamata pompásan harmonizál a csípős-karakteres ízekkel, ezért őrölt vagy őrlőfejjel ellátott üvegben chilipaprikát, illetve cayenne-i borsot is készíthetünk az asztalra.
– A sütőtök magjait alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, tepsire terítjük, és forró sütőben 5-8 percig sütjük. Amikor a mag pattogó hangot hallat és kinyílik a hegye, biztosan elkészült. Saláták tetejére szórva vagy egészséges csemegeként, módjával fogyaszthatjuk (a zsíros, pattanásra hajlamos bőrnek nem tesz jót!).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

680 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Waldorf-saláta

Sült zöldség
paprikapestóval

Fasírtmuffin

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Illatos hússal
töltött cukkini

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: