SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés mézesfigurák
Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
- 250 g méz
- 100 g barnacukor
- só
- 150 g vaj/margarin
- 1 tojás
- 50 g cukrozott citromhéj
- 1 tasak sütőpor
- 1 púpozott ek. kakaó
- 500 g finomliszt
- 1 (bio)citrom héja
- 1 ek. mézeskalácsfűszer
- A díszítéshez:
- 200 g tortabevonó étcsokoládé
- 2-3 ek. olaj
- 20-20 g natúr pisztácia, mogyoró és dió
- 25-30 g hámozott mogyoró, mandulapálcika és dióbél
- néhány szem cukrozott cseresznye
1. A mézet, a barnacukrot, 1 csipet sót és a vajat/margarint mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd elkeverjük benne a tojást és 4 ek. vizet.
2. A cukrozott citromhéjat aprítógépben finom péppé pörgetjük. A sütőport és a kakaót a liszthez szitáljuk, belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert és a cukrozott citromhéjat, fakanállal jól összedolgozzuk (kissé ragad, nem baj!). Folpackkal betakarjuk, 12 órára betesszük a hűtőbe.
3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 5 mm vékonyra nyújtjuk, és különféle karácsonyi formákkal kiszúrjuk. Némi távolságot tartva sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A díszítéshez a csokoládét lábaskába tördeljük, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Megmártjuk benne a figurákat, rácsra sorakoztatjuk, majd mielőtt megdermedne a csokoládé, tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor tálra rendezzük, és cukrozott cseresznyeszemekkel vidámíthatjuk. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, jól záródó dobozban tároljuk.
Italajánlat:
Kávé, tea vagy forralt bor
Elkészítési idő:
20 perc
+ 50 + 30 perc + 12 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
58 kcal/darab
Nehézségi fok: