2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Narancsos linzercsillag

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • A linzertésztához:
  • 1 (bio) narancs
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 200 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • Továbbá:
  • 200-250 g narancslekvár
  • 2 ek. narancslikőr
  • vaniliás porcukor a szóráshoz

1. A linzertésztához a narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, és kinyomunk belőle 2-3 ek. lét (a többit egyéb célra elhasználjuk). A cukrozott narancshéjat (aprítógépben) finom péppé pörgetjük vagy megdaráljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.

2. A vajat/margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzádjuk a reszelt és a cukrozott naracshéjat, 1 csipet sót, a narancslét, a tojássárgákat és a tojást, végül a sütőporos lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

3. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy két fóliacsík, illetve sütőpapírlap között) 3 mm vékonyra nyújtjuk, csillagformával kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. A csillagok felének közepét kisebb formákkal vagy gyűszűvel kiszúrjuk. Fél órára hidegre tesszük, aztán 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

4. Felforrósítjuk a narancslekvárt (ha darabos, fém szitakanálban áttörjük), elkeverjük a likőrrel, kissé hűlni hagyjuk. Meghintjük vaníliás porcukorral a lyukas csillagokat. A teli csillagok közepére 1-1 nagyobb pötty lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük porcukorral meghintett párjukat, kissé rá is nyomjuk, majd 6-8 órán át szikkadni hagyjuk. Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig eltartható.

Italajánlat:

Kávé, tea vagy forralt bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+1 éjszaka hülési idő

Energiatartalom:

88 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Grépfrút-dió-
póré saláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Narancsos-sajtos
céklasaláta

Zöldségleves
májgaluskával

Ráksaláta
narancskehelyben

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Téli
vitaminsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: