2017. április 28.
Valéria napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A halványsárga-halványzöld árnyalataiban játszó, kellemesen kesernyés,
jókorára nőtt rügy, a halványított cikória – avagy belga endívia – a növény „másodtermése”. Leveleit megetetik a jószággal, tormányi gyökerét
nyár végén felszedik, majd októbertől sötét, meleg, párás helyen hajtatni kezdik.
15-20 cm-re nőtt rügyeit fogyasztjuk.

Fotó: Hemző Károly

Mazsolás répasaláta
cikóriával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 cikória (400 g)
  • 1 citrom
  • 100 g puha mazsola
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • Az öntethez:
  • diónyi gyömbérgumó
  • 6-8 kisebb mentalevél
  • 1 narancs
  • 1 ek. méz
  • szemes rózsabors
  • 4 ek. szezámolaj
A
B
C
D
E
F

1. A cikóriákat megtisztítjuk: külső leveleiket lebontjuk (A), a foltosakat-sérülteket kidobjuk. Végüket levágjuk, torzsarészüket ékszerűen kiemeljük (B), ugyanis ez tartalmazza a keserű aromaanyagot. 15-18 nagyobb levelet félreteszünk, a többit 5 mm vastagon felkarikázzuk (C), meglocsoljuk 1/2 citrom átszűrt levével, hogy meg ne barnuljon.

2. A mazsolát 10 percre langyos vizbe áztatjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, erősen zöld szárát eltávolítjuk, 30-35 cm-nyi darabot megtartunk belőle, kettévágjuk. Ha föld-homokmaradványokat fedezünk fel a „szirmok” között, kettészeljük, rétegeit kissé meglazítjuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk (D). Nem túl vékonyan felkarikázzuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 perc múlva hideg vízbe szedjük (azaz blansírozzuk), leszűrjük, konyharuhára terítjük, szikkadni hagyjuk.

3. A sárgarépákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn csíkokra reszeljük (E). A mazsolát leszűrjük, és papírkendővel felitatjuk róla a vizet (F).

4. Az öntethez a gyömbért vékonyan meghámozzuk, finomra reszeljük. A mentalevélkéket leöblítjük, 2-3 formásabbat félreteszünk a díszítéshez, a többit vékony csíkokra vágjuk. A maradék 1/2 citrom és a narancs levét kinyomjuk, átszűrjük, hozzáadjuk a vágott cikória alól leöntött citromlét is. Elkeverjük benne a mézet, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd cseppenként a szezámolajat, végül a gyömbért és a mentát. Beleforgatjuk a sárgarépát, a mazsolát és a póréhagyma felét.

5. A vágott cikóriát mélyebb tál aljára terítjük, szegélyét kirakjuk a félretett, élükre állított cikórialevelekkel, közepére halmozzuk a sárgarépás keveréket, tetejét a maradék póréhagymával és a félretett mentalevélkékkel díszítjük. Csak az asztalnál keverjük össze. Azonnal fogyasztható.

Tippek:

– Szezámolaj ázsiai termékeket árusító és reform élelmiszerboltokban kapható.
– A kemény mazsolát sem szükséges előre beáztatni, ha van mikrohullámú készülékünk: a mazsolát forró víz alatt leöblítjük, mikrohullám-álló tálkába tesszük, 1 ek. vizet öntünk rá, lefedjük, és a legmagasabb fokozaton 1 percig puhítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

212 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

A leveles salátákról

Mediterrán krumplisaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tavaszi
vegyes saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: