2017. február 26.
Edina napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

Őszintén szólva, nem szívesen szagosítjuk tele a lakást – éppen karácsony napján – a frissen sütött hal gyakran igencsak átható „illatával”. Nos, ez a gondunk egyszeriben megoldódik, ha édesvízi, szálkamentes halat készítünk, mégpedig
nem olajban, hanem a sütőben sütve. Nem csak finom, de nagyon mutatós, gyors
és egyszerű is! Kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele!


Fotó: Elendel

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 dundi szál póréhagyma (350 g)
  • 2-3 sárgarépa (350 g)
  • 300 g apróbb, sütni való burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1+2 ek. olaj
  • 600 g szálkamentes halfilé (pl. pangasius, afrikai harcsa)
  • só, bors
  • 30 g vaj/margarin
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 1 lime (zöldcitrom)

1. A póréhagymát, a sárgarépát, a burgonyát és a fokhagymát megtisztítjuk, a burgonyát felhasználásig hideg vízbe tesszük (hogy meg ne barnuljon). A póréhagymát és a sárgarépát vékony szeletekre gyaluljuk, majd csíkokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, néhány bóbita kivételével finomra aprítjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 230-240 °C-ra. A sütőhöz tartozó zománcos tepsit kibéleljük sütőpapírral, megkenjük 1 ek. olajjal. A haldarabokat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, mindkét oldalukat meghintjük egy kevés sóval, majd némi távolságot tartva, a tepsibe fektetjük őket.

3. A burgonyaszemeket szárazra töröljük, uborkagyalun vékonyan felszeleteljük, és kissé egymásra csúsztatva, pikkelyszerűen betakarjuk vele a haldarabokat (a maradék krumplit köréjük szórjuk). Kissé megsózzuk, tetejüket megkenjük a felolvasztott vajjal/margarinnal, és a sütőben, a hallal együtt 15-20 percig, enyhe pirulásig sütjük.

4. Közben felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, beledobjuk az áttört fokhagymát, a póré- és sárgarépacsíkokat, élénk tűzön, folyamatosan keverve 4-5 percig pirítjuk. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Fedő alatt melegen tartjuk.

5. A haldarabokat (két húslapáttal) tálra emeljük. Szűrőkanállal kiemeljük a zöldségköret „sűrűjének” egy részét a mártásból, a halszeletek mellé szedjük, és a félretett petrezselyemmel, valamint lime-gerezdekkel díszítve mihamarabb tálaljuk. A tepsiben sült burgonyaszirmokat, valamint a maradék zöldséget (a mártással együtt) külön kínáljuk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

515 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Avokádós
tonhalsaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Citromos-zöldséges
halleves

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Halrudak
bortésztában

Ráksaláta
narancskehelyben

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: