2017. június 27.
László napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

Őszintén szólva, nem szívesen szagosítjuk tele a lakást – éppen karácsony napján – a frissen sütött hal gyakran igencsak átható „illatával”. Nos, ez a gondunk egyszeriben megoldódik, ha édesvízi, szálkamentes halat készítünk, mégpedig
nem olajban, hanem a sütőben sütve. Nem csak finom, de nagyon mutatós, gyors
és egyszerű is! Kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele!


Fotó: Elendel

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 dundi szál póréhagyma (350 g)
  • 2-3 sárgarépa (350 g)
  • 300 g apróbb, sütni való burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1+2 ek. olaj
  • 600 g szálkamentes halfilé (pl. pangasius, afrikai harcsa)
  • só, bors
  • 30 g vaj/margarin
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 1 lime (zöldcitrom)

1. A póréhagymát, a sárgarépát, a burgonyát és a fokhagymát megtisztítjuk, a burgonyát felhasználásig hideg vízbe tesszük (hogy meg ne barnuljon). A póréhagymát és a sárgarépát vékony szeletekre gyaluljuk, majd csíkokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, néhány bóbita kivételével finomra aprítjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 230-240 °C-ra. A sütőhöz tartozó zománcos tepsit kibéleljük sütőpapírral, megkenjük 1 ek. olajjal. A haldarabokat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, mindkét oldalukat meghintjük egy kevés sóval, majd némi távolságot tartva, a tepsibe fektetjük őket.

3. A burgonyaszemeket szárazra töröljük, uborkagyalun vékonyan felszeleteljük, és kissé egymásra csúsztatva, pikkelyszerűen betakarjuk vele a haldarabokat (a maradék krumplit köréjük szórjuk). Kissé megsózzuk, tetejüket megkenjük a felolvasztott vajjal/margarinnal, és a sütőben, a hallal együtt 15-20 percig, enyhe pirulásig sütjük.

4. Közben felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, beledobjuk az áttört fokhagymát, a póré- és sárgarépacsíkokat, élénk tűzön, folyamatosan keverve 4-5 percig pirítjuk. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Fedő alatt melegen tartjuk.

5. A haldarabokat (két húslapáttal) tálra emeljük. Szűrőkanállal kiemeljük a zöldségköret „sűrűjének” egy részét a mártásból, a halszeletek mellé szedjük, és a félretett petrezselyemmel, valamint lime-gerezdekkel díszítve mihamarabb tálaljuk. A tepsiben sült burgonyaszirmokat, valamint a maradék zöldséget (a mártással együtt) külön kínáljuk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

515 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Tonhalas brokkolisaláta

Halrudak
bortésztában

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tonhalas
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Halfilé
mandulás morzsában

Avokádós
tonhalsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: