2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Az ünnepi asztal dísze lehet ez a legkényesebb ízlést is kielégítő
pulykasült, amelyet a harmónikusan illeszkedő ízek tesznek különlegessé.
Ideális vendégváró, melegen-hidegen egyaránt remek, a rokfortos almát
azonban tanácsos frissen sütni.

Fotó: Hemző Károly

Aszalt szilvás
pulykamell

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1,2 kg pulykamellfilé egyben
  • só, bors
  • 150 g puha, kimagozott aszalt szilva
  • 1+4 közepes alma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 10 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 1 ág (kb. 20 cm-es) rozmaring
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek. olaj
  • 200 g érett márványsajt
  • 8 szelet szendvicskenyér
  • néhány szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, mély zsebet vágunk bele, kihajtjuk. Kívül-belül meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A szilvaszemeket leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet. Az almákat megmossuk, egyet meghámozunk, elnegyedelünk, magházát kiemeljük és apróra felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A húslap egyik felét beterítjük 3 szelet kissé egymásra csúsztatott szalonnával, elrendezzük rajta a szilvát (A) és az almakockákat, betakarjuk újabb 3 szelet szalonnával, és ráhajtjuk a húslap másik felét. A zsebet behajtjuk-összenyomjuk, a húslapok szélét bambuszpálcikákkal sűrűn összetűzzük (B). Vékony zsineggel szorosan, sonkaszerűen megkötözzük (C), végül kihuzigáljuk belőle a bambuszpálcikákat.

3. A húst (nyitott, pontosabban összeillesztett oldalával felfelé) sütőedénybe fektetjük. Behúzzuk a zsineg alá a leöblített rozmaringágat, mellédobjuk a hámozatlan fokhagymagerezdeket és a karcsú gerezdekre szelt hagymát (D). Tetejét betakarjuk a maradék 4 szelet szalonnával, megöntözzük a borral és az olajjal. Lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra), majd takaratlanul pirosra-ropogósra sütjük (további 20-25 perc).

4. A körethez a maradék 4 almát kettévágjuk, magházukat karalábévájóval kivágjuk, nagyobb-mélyebb üreget készítünk a közepükbe, a kivájt almahúst finomra aprózzuk. A sajtot elmorzsoljuk, krémesre-habosra keverjük, beleforgatjuk a felaprózott almát, és az almák üregébe töltjük (E). A szendvicskenyér-szeleteket 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, közepükbe ültetjük a töltött almákat (F).

5. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Betesszük a helyére a töltött almákat, és 200 °C-ra kapcsolva 10-15 percig sütjük.

6. Leemeljük a hús tetejéről a sült szalonnaszeleteket, eltávolítjuk a zsineget és a rozmaringot, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. Mellészedjük a vele sült fokhagymát-hagymát, meglocsoljuk az átszűrt, zsírtalanított pecsenyelével, végül petrezselyemmel díszítjük, és a kenyérágyon sült rokfortos almával kínáljuk. További köretként vajban/margarinban átsütött, gerezdekre szelt alma, burgonyapüré illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz-félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

728 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 23 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 23 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Majonézes
tojássaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos pulykarolád

Almás túrókocka

Avokádókrém
paprikaladikban

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Almás párna

Túrós zöldségtorta

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: