2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek

Inkább édességnek, mint étvágycsináló levesnek mondható, ám az átfázott szíveket-lelkeket melengető, illatos borleves a karácsony esti böjtös vacsora hagyományos kelléke, amelyhez azoban nem halétel, hanem egyszerű mákos guba, vagy valamivel rafináltabb mákos-habos rakott kifli illik.


Fotó: Hemző Károly

Mazsolás borleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g mazsola
  • 5 cl brandy
  • 1 kisebb (bio)citrom
  • 1 liter édeskés vagy muskotályos fehérbor
  • 50 g kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 4 tojássárgája
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 1+1,5 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 4 citromfűbóbita
A
B
C
D
E
F

1. A mazsolát beáztatjuk a brandybe. A citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, sárga héjából burgonyahámozóval leválasztunk 4-6 kisujjnyi széles csíkot (A), a lábaskába öntött borba dobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst és 1 csipet sót, felforraljuk (azaz forralt bort készítünk). Fedő alatt 10-15 percig pihentetjük.

2. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára keverjük a pudingporral (B) és 1 dl tejszínnel (C). Apránként a tojássárgákhoz szűrjük a bort (D), majd gőz fölé állítjuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert összeugrik a tojás!). Néhány szem kivételével beleforgatjuk a mazsolát a brandyvel együtt, fedő alatt melegen tartjuk.

3. Tálaláskor a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt. A levest erőleveses csészékbe vagy üvegtálkákba szedjük. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb habgaluskákat szaggatunk a habból (E), kettesével a leves tetejére ejtjük-igazítjuk (F), és a félretett mazsolával, valamint citromfűbóbitákkal díszítve melegen kínáljuk. Hidegen, sőt vaníliafagylalttal gazdagítva is finom.

Megjegyzések:

Magas alkoholtartalma miatt semmiképpen sem gyerekeknek való!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

408 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szerencsegomba
tojásból

Tatárbifsztek

Krumplipüré-
sütőtök köret

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Halkrémhab
retekpikkellyel

Tökmagos-
sajtos stangli

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Narancskrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben

Lazacos-kaviáros
kanapék

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: