2018. december 11.
Árpád napja van

NYÁRI AKTUALITÁSOK > Jeges nyalánkságok

A mézeskalács illatú és ízű, habkönnyű parfévá fagyasztott krém határozottan
az egyik legfinomabb karácsonyi desszert. Egyszerűségén túl az a legfőbb bája,
hogy jó előre, akár hetekkel az ünnep előtt elkészíthetjük, tálalás előtt csak díszíteni kell.


Fotó: Hemző Károly

Mézeskalácsos parfé

Hozzávalók 1 hasábhoz/8 adaghoz:

  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 120 g finomított kristálycukor
  • 80 g puha mézes puszedli (készen vásárolt is lehet)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. mézeskalácsfűszer
  • 2,5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 10 g porcukor
  • 1 tasak habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 8 szem cukrozott cseresznye
  • 8 csillagánizs
  • 1 kk. vágott pisztácia
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot habüstbe csúsztatjuk, gőz fölött, folyamatosan keverve csak addig forrósítjuk, amíg sűrű-habos krém válik belőle (vigyázzunk, felforrnia nem szabad, mert kicsapódik-összeugrik a tojás!). Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítjuk, és gyakran, erőteljesen megkeverve kihűtjük.

2. A mézest nagy lyukú reszelőn megreszeljük (A), összekeverjük a tejjel, a vaníliás cukorral, a sóval és a mézeskalácsfűszerrel (nagyon intenzív az aromája, kevés kell belőle!), majd a tojáskrémhez adjuk (B).

3. Kiöblítünk hideg vízzel egy kb. 1,2 literes őzgerincformát, és belesimítunk egy akkora folpacklapot, hogy az jócskán túllógjon a két végén. A tejszínt kemény habbá verjük, és apránként-óvatosan beleforgatuk a krémbe (C). A formába simítjuk, visszahajtjuk rá a fóliaszéleket és -végeket (D), kissé le is nyomkodjuk-tömörítjük, majd 6 órára (vagy többre) a mélyhűtőbe tesszük.

4. Fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a parfét a mélyhűtőből. A díszítéshez a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük. Kihajtjuk a fóliaszéleket-végeket a parfé tetejéről, majd vágólapra, illetve hosszúkás tálra borítjuk, és lehántjuk róla a fóliát (E). Dundi habgirlandot nyomunk a közepére (F), tetejét cseresznyeszemekkel és csillagánizzsal, a tál szegélyét pisztáciával díszítjük. Két-háromgerezdes darabokra vágjuk, és a maradék tejszínhabbal, citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Ha kimaradna a masszából, vastag falú poharakba/alutálkákba szedjük (G), és megfagyasztjuk a mélyhűtőben, majd tálaláskor kistányérokra borítjuk, és a fenti módon, illetve tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzések:

Habfixáló nélkül is kemény, megbízható habot kapunk, ha növényi „tejszínből” készítjük, sőt a cukrot is elhagyhatjuk, ha cukrozott változatát használjuk.

Italajánlat:

Desszertbor, muskotályos habzóbor/pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+6 óra mélyhűtés

Energiatartalom:

336 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szerencsegomba
tojásból

Habcsókos parfétorta

Lencse-krumpli
saláta

Halkrémhab
retekpikkellyel

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Juhtúrós-
krumplis pite

Gránátalmás
narancssaláta

Tatárbifsztek

Tiszai halászlé

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalkrémes
csirkemell
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: