2017. június 29.
Péter, Pál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Olasz specialitás ez az olívaolajos tonhallal, kapri- és olívabogyóval készített
pikáns krém, amellyel vastagon bevonjuk a fűszeres, borral párolt-sült,
vékonyan felszeletelt csirkemelleket.

Fotó: Hemző Károly

Tonhalkrémes
csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 12-16 szem olívabogyó
  • néhány oregánó- vagy petrezselyembóbita
  • 2 kisebb paradicsom
  • A krémhez:
  • 1 doboz olívaolajos tonhal (kb. 160 g)
  • 1 nagy ek. kapribogyó
  • 1 citrom
  • 6 ek. majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fehér bors
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és 1 órára (akár egy éjszakára is) betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A krémhez a tonhalat kiemeljük az olívaolajból, a kapribogyót pedig a sós léből, mindkettőt lecsepegtetjük. 1 kk. kapribogyót félreteszünk a díszítéshez, a többit a tonhallal együtt keverőtálba/turmixkehelybe tesszük. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét (A) és a majonéz felét, finom-habos krémmé turmixoljuk. Ezután belekeverjük a maradék majonézt (B), az áttört fokhagymát (C), ízlés szerint utánasózzuk (a kapribogyó eleve sós!) és frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk (ha túl sűrű volna, 2-3 ek. fehérborral hígítjuk).

3. Felforrósított serpenyőbe öntjük a hús alól az olajat, beletesszük a csirkemelleket, élénk tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk. Megszórjuk egy kevés sóval és borssal, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk-sütjük. Papírkendőre emelve hagyjuk kihűlni.

4. A húst vékonyan, rézsútosan felszeleteljük (D), kissé egymásra csúsztatva lapos tálra rendezzük (E), végül bevonjuk a tonhalkrémmel (F). Fóliával lazán, de gondosan letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán át érleljük.

5. Tálalás előtt lecsepegtetjük az olívabogyókat, a maradék 1 kk. kapribogyóval együtt a húst tetejére szórjuk, és a oregánó- vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük. A tál szegélyét gerezdekre vágott paradicsommal vidámítjuk. Pirítós illik hozzá.

Tippek:

A krémmel-habbal készült ételeket (az esetleg beleragadó vagy szépségüket veszélyzetető) fólia helyett úgy takarhatjuk le a legegyszerűbben, hogy a tál méretének megfelő tortaharangot, felfordított műanyag dobozt borítunk a tetejükre.

Változatok:

Majonéz helyett készíthetjük a krémet 2 kemény tojássárgájával, ½ citrom átszűrt levével és ½ dl olívaolajjal (akár a tonhal olajával) is.

Megjegyzések:

Az eredeti recept szerint azonos súlyú, egy éjszakán át fűszerekkel illatosított borban pácolt, majd megfőzött borjúhússal készítik, amelyet kihűlés után vékonyan felszeletelnek – innen a neve is: vitello tonnato, azaz tonhalas borjúszelet. A pulyka- vagy csirkemellfiléből készített változat ugyanolyan finom, de könnyebb, gyorsabb és gazdaságosabb.

Italajánlat:

Száraz, félszáraz fehérbor vagy száraz pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+1 óra pácolási idő
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

363 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Grépfrút-dió-
póré saláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Avokádós
tonhalsaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tonhalas brokkolisaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Szerencsegomba
tojásból
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: