2017. március 27.
Hajnalka napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Nagy erénye, hogy jó előre megsüthetjük, alufóliában, hűvös helyen, 2-3 hétig
is eláll. A hozzávalók 3 kenyérkére elegendők, ebből jut akár ajándékba is:
a gyümölcskenyeret becsomagoljuk egy nagyobb celofánlapba, két végét meg-
tekerjük, és kötözőszalagból csinos masnit kötünk rá.

Fotó: Hemző Károly

Mandulás gyümölcskenyér

Hozzávalók 3 kenyérkéhez:

  • 200 g hámozott mandula
  • 2 ek. kristálycukor
  • 150 g puha mazsola
  • 200 g kimagozott datolya
  • 150 g aszalt füge
  • 50 g cukrozott citromhéj
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 400 g finomliszt
  • diónyi vaj/margarin a formákhoz
  • 1 kk. sütőpor
  • 8 tojás
  • 400 g lágy vaj/margarin
  • 400 g porcukor
  • 20 g bourbon vaníliás cukor
  • 4 ek. rum
  • porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, hogy vágás közben ne ugráljanak a deszkán, szálkásra-durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, konyharuhába takarva szárazra törölgetjük. A datolyát és a fügét apró kockákra vagdaljuk. Alufóliára terítjük, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel (A), lazán összekeverjük (B), szürőkanálba tesszük, lerázzuk róluk a fölösleges lisztet. Hozzáadjuk a vágott mandulát, és az egészet összekeverjük (C).

2. 3 hasáb formájú, sima oldalfalú, 1-1,2 l űrtartalmú gyümölcskenyérforma belsejét „megpöttyözzük”vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral (D). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat.

4. Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a többit pedig kanalanként úgy, hogy kisebb részletekben a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és lyukas fakanállal kíméletesen összedolgozzuk. Végül belekeverjük a rumot, és a szóróliszttel együtt a vágott gyümölcsöket (E).

5. Arányosan elosztva a formákba simítjuk a masszát (F), és középső bordamagasságra helyezett rácson 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik! A teteje egy kissé majd megreped, ami nem baj, de ha nagyon pirulna, takarjuk be lazán alufóliával.

6. Kivesszük a kenyérkéket a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formákból, lehántjuk róluk a papírt, és rácsra helyezve hagyjuk egészen kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk a tetejüket vaníliás vagy mézeskalácsfűszerrel elkevert porcukorral, és vékony szeletekre vágjuk.

Tippek:

– Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk, idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető!
– Fogyasztás vagy ajándékozás előtt részben vagy egészen bevonhatjuk csokoládé- vagy cukormázzal is.
– Ugyenebből a masszából muffinokat is süthetünk.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor vagy kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

145 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Drezdai kalács,
avagy stollni

Narancsos
Pavlova-torta

Diós-mákos bejgli

Karácsonyi fatörzs –
francia specialitás

Pöttyös
diós kalács

Mákos-meggyes
rácsos

Csokoládés-
meggyes kocka

Pozsonyi táska

Mákos-diós-túrós
fonott kalács

Habcsókos parfétorta

Diós-mákos
ikerkalács

Diókrémes
mézesszelet
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: