2017. december 13.
Luca napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Klasszikus német finomság, olykor származási helye szerint, olykor – vélhetőleg –
kitalálójának nevén nevezik. Fontos tudni róla, hogy liszt nélkül készül! Érdekessége, hogy nálunk csak egyházi, másutt cukrászati célokra is használt kisebb ostyalapokra „ültetve” sütik meg, amelyek természetesen ehetők.
Így karácsony előtt Ausztriában szinte a legkisebb élelmiszerboltokban is megtaláljuk (Back-Oblaten a nevük).


Fotó: Hemző Károly

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja

Hozzávalók 40-45 darabhoz:

  • 100 g cukrozott citromhéj (citronát)
  • 100 g cukrozott narancshéj (oranzsát)
  • 180 g hámozatlan mandula
  • 180 g hámozott mogyoró
  • 4 tojás
  • 180 g porcukor
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk őrölt szerecsendió
  • 1 csapott ek. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 40-45 db 5 cm átmérőjű, kerek ostyalap
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 30 g piros és zöld cukrozott cseresznye
  • 20 g mandulapálcika
  • 1 ek. natúr, vágott pisztácia
A
B
C
D
E
F

1. A cukrozott citrom- és narancshéjat nagyon apróra vágjuk. A mandulát és a mogyorót finomra daráljuk. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és 1 csipet sóval (A), hozzáadjuk az őrölt fűszereket (B), a reszelt citromhéjat, a mandulát és a mogyorót, végül a cukrozott citrom- és narancshéjat, alaposan összekeverjük (C), (D).

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az ostyalapokat sütőlapra sorakoztatjuk, és a szegélyeket szabadon hagyva – két kanálka segítségével – kiskanálnyi formás halmokat púpozunk a közepükre (E). Középső bordamagasságon kb. 25 percig sütjük a csókocskákat, 4-5 percig a tepsiben, majd rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

3. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk. Úgy, hogy az „ostyatalpat” ne érje a máz, fejjel lefelé belemártogatjuk a csókocskákat, ismét rácsra rakosgatjuk őket, és tetszés szerint 1-1 csipet vágott, cukrozott cseresznyével, mandulapálcikával, pisztáciával díszítjük. Hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Jól záródó, sütőpapírral bélelt, fém vagy műanyagdobozban tárolva 2-3 hétig is eláll. Az egyes rétegek-sorok közé sütőpapírt fektetünk, hogy össze ne kenjék egymást!

Tippek:

– Ostyalapok híján kisebb méretű minyon-papírtálkákat használunk: sima csőrbetétes habzsákba szedjük a masszát, és 3/4-ig töltjük vele a papírtálkákat (F). Ha sütés után kihűltek, tetejükre egy kevés csokoládét pöttyintünk-csorgatunk, a többi ugyanaz.
– Ha se ostyalap, se papírtálka nem áll rendelkezésünkre, a tepsit kibéleljük sütőpapírral, vajjal/margarinnal vastagon megkenjük, és kiskanálnyi adagokban arra halmozzuk a masszát. A megsült csókocskákat, sütőlapát segítségével, még melegen leválasztjuk a papírról, különben menthetetlenül ráragadnak!

Megjegyzések:

A vízfürdő azt jelenti, hogy egy alsó, nagyobb edényben van a gyöngyözve forrdogáló víz, és egy beleillő, kisebbe tördeljük az olvasztandó anyagot, esetünkben a csokoládét. A kisebb edény aljának érintkeznie kell a forró vízzel, mert egyfelől csak akkor „dolgozik”, másfelől ha csak a vízgőz éri, az sokkal forróbb a víznél, így a csokoládé túlhevül és kiszürkül – ami nem baj, csak nem szép!

Italajánlat:

Kávé, tea vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

114 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Gombás táska

Krumplisaláta
túrókrémmel

Majonézes
kínaikel-saláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Almás-zöldséges
heringsaláta

Csokoládés-
narancsos szív

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: