2017. december 13.
Luca napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

A tél gyümölcskirálynője a narancs, nem csoda hát, ha a karácsonyi sütemények ízesítéséhez-díszítéséhez gyakran használunk kandírozott, azaz cukrozott narancshéjat és narancskarikát. Sajnos, hasonló módon cukrozott citromhéjat
nem tudunk készíteni, mert ahhoz nem közönséges, hanem vastag héjú, zöld cédruscitromra volna szükség.

Fotó: Hemző Károly

Cukrozott narancs
és narancshéj

Hozzávalók 400-500 grammhoz:

  • A cukrozott narancshéjhoz:
  • 4 nagy, vastag héjú narancs
  • a héj súlyával azonos (kb. 200 g)+50 g finomított kristálycukor
  • 1,5 dl víz
  • A cukrozott narancskarikához:
  • 2 nagy, vastag héjú narancs
  • 200+50 g finomított kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 3 cl narancslikőr
A
B
C
D
E
F
G

1. Úgynevezett kezeletlen, azaz olyan narancs volna ideális erre a célra, amelynek a héját nem vonták be vegyszeres-viaszos tartósítóanyaggal, hogy jobban bírja a szállítást és a tárolást, de az itthoni üzletekben ilyet még nemigen találunk. Ezért a narancsokat forró, folyó víz alatt, konyhai kefével alaposan megsikáljuk, és szárazra töröljük.

2. A narancshéjhoz a narancsokat 2-3 cm széles csíkonként meghámozzuk úgy, hogy egy kevés a fehér hártyából is rajtuk maradjon, a csíkokat viszonylag egyforma, szabályos szeletkékre szabjuk (A), lemérjük. A héj súlyával azonos mennyiségű kristálycukrot kimérünk, és 1,5 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük.

3. Közben a héjdarabkákat forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük (B), majd leöblítjük, jól lecsepegtetjük, és a habosan forrdogáló sziruphoz adjuk (C). Szelíd tűzön addig főzzük, amíg a szirup kb. a felére el nem fő. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk 50 g finomított kristálycukorral (D), és a szirupban hagyjuk kihűlni. Ezután rácsra rakosgatjuk (E), és levegős, száraz helyen hagyjuk egészen megszáradni (24–36 óra).

4. A narancskarikákhoz levágjuk a megmosott narancsok szár felőli és azzal szemben lévő kalapkáját, kb. 1/2 cm vastagon felszeleteljük (F). Egy nagyobb (vagy 2 kisebb) edényben, hogy a narancskarikák jól elférjenek benne, 200 g kristálycukorból és 1 dl vízből a fenti módon szirupot főzünk, beletesszük a narancskarikákat, és 5 percig főzzük-sűrítjük, félidőben megfordítjuk (G).

5. Lehúzzuk a tűzről az edényt, a sziruphoz keverjük a likőrt, tetejét megszórjuk 50 g finomított kristálycukorral, és hagyjuk kihűlni. Rácsra rakosgatjuk, majd a narancshéjhoz hasonlóan hagyjuk egészen megszáradni.

Változatok:

A megszikkadt narancshéjat félig vagy egészen megmártjuk olvasztott csokoládéban, és rácsra vagy sütőpapírra helyezve hagyjuk megszáradni. Jól záródó üvegben sokáig eltartható, az aromáját is megtartja.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+1 óra hűlési idő+24-36 óra száradási idő

Energiatartalom:

220 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos-sajtos
céklasaláta

Csokoládés-
narancsos szív

Grépfrút-dió-
póré saláta

Narancsos-csokis
mézesszív

Téli
vitaminsaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Almás-narancsos
céklasaláta

Mentás
uborka-citrusbólé

Fűszeres-sós
pirított magok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: