2017. május 25.
Orbán napja van

66 Karácsonyi édesség

A narancs a legkedveltebb gyümölcsök egyike, és illatával-zamatával mindenképpen tartozéka a karácsonynak. Télen a legfinomabb, így bármilyen különös, éppen a tél közepén érkezik el a befőzés ideje. Annál is inkább, mivel számos süteményhez „töltelékként” használjuk, de az ünnep-reggeli vajas pirítósra vagy kalácsra kenve is mennyei.

Fotó: Hemző Károly

Narancsdzsem

Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es üveghez::

  • 1 kg narancs
  • 100+500 g kristálycukor
  • 3 tasak zselésítőanyag (2:1)
  • 1/2 liter 100%-os, rostos narancslé vagy narancs+karottalé
  • 2 citrom leve vagy 2 csapott ek. citromsav
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp
A
B
C
D
E
F

1. A narancsokat folyó, forró víz alatt gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük. 2 narancs sárga héját (fehér „bundáját” nem!) burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük (A). Forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd legalább 10 percre bő hideg vízbe tesszük, azután leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk. Mivel a narancsgerezdeket elválasztó hártyák kemények és nem is esztétikusak, a narancsokat kifilézzük: a meghámozott narancsot tenyerünkbe fektetjük, és a cérnavékonyságú fehér csíkok, a hártyák közül, ékelő mozdulattal, ferdén vezetett késpengével kivágjuk a narancshúst (B).

3. A rostos narancslét nagyobb lábasba öntjük. A héjakból és a hártyavázból kinyomkodjuk a lét, a rostos narancsléhez adjuk. Hozzákeverünk 500 g cukrot, a leszűrt citromlét/citromsavat, a felhasított vaníliarudat és a fűszereket, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, aztán beleszórjuk a narancshéjat (C), és további 5 percig főzzük.

4. A zselésítő anyagot (mindig a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkeverjük 100 g kristálycukorral, a narancshúshoz adjuk, jól összekeverjük, és a forrásban lévő narancslé-narancshéj elegyéhez adjuk (D). Folyamatosan-erőteljesen kevergetve az újraforrástól számított 3 percig főzzük. Tányérpróbával ellenőrizzük, kellőképpen dermed-e (ez azt jelenti, hogy egy jól lehűtött lapostányérra néhány pötty zselét teszük, ha 2 perc múlva megköt, jó – ha nem, még 1 kk. citromsavat adunk hozzá).

5. Levesszük a tűzről, kiemeljük belőle a fűszereket, habját leszedjük, végül belekeverjük a Camparit/szörpöt (hogy szép élénk színe legyen). 4 db 3,5 dl-es, csavaros tetejű üveget tepsibe állítunk, ujjnyira felöntjük meleg vízzel és (derékban elvágott tölcséren át – ilyet készen is lehet kapni) színültig töltjük őket a dzsemmel (E). Azonnal lezárjuk, és fejre állítjuk az üvegeket (F), majd 5 perc múlva visszafordítjuk, és kész!

6. Ha ajándékba szánjuk, csipkés tortaalátétből vagy karácsonyi csomagolópapírból csinos bóbitákat kanyaríthatunk a tetejükre, majd szerényen nyugtázzuk az elragadtatott köszönetnyilvánításokat.

Fontos:

A cukor mennyiségét a zselésítő anyag jellegétől függően ízlés szerint csökkenthetjük, a dzsem alapíze mindenképpen fanyarédes.

Tippek:

– Ha a dzsembe kerülő héjakat – a narancshús hozzáadása előtt – néhány pörgetéssel apróra turmixoljuk, sütemények töltésére is alkalmas, alig darabos, inkább sima állagú lekvár válik belőle.
– Ha rostos karotta-narancslét használunk, nem szükséges a Campari/szörp, mert a gyümölcslének eredendően élénk színe van!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

301 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Almás-narancsos
céklasaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Narancsos vörös-
káposzta-saláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Szicíliai olívás
narancssaláta

Grépfrút-dió-
póré saláta

Narancskrémleves

Lencsesaláta
narancsos öntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: