2017. február 22.
Gerzson napja van

ITALOK > Hideg italok


Fotó: Hemző Károly

Narancslikőr
Eredeti neve: Arancino

Hozzávalók 1,5 literhez:

  • 3 nagy, feszes héjú narancs
  • 5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
  • 7 (vagy 2) dl víz
  • 350 g kristálycukor
A
B
C
D
E

1. A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, narancssárga héjukat (A), és jól záródó csatos üvegbe szórjuk (a narancshúst egyéb célra felhasználjuk). Ráöntjük az alkoholt (B), légmentesen lezárjuk, és 1 hétig érleljük-áztatjuk, naponta többször összerázzuk (C).

2. A nyolcadik napon a vizet összeforraljuk a cukorral, hagyjuk kihűlni. Leszűrjük a narancsos alkoholt (D), hozzáöntjük a szirupot (E) (azonnal megzavarosodik, mintha narancslé volna, ez a természete!), összekeverjük, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.

3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, ha a tetején narancssárga hártya képződik (a narancshéj maradékaként), többször is átszűrhetjük, végül palackokba töltjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt élénk színű a narancs. 1-2 hét érlelés-pihentetés után fogyasztható. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.

Fontos:

Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.

Tippek:

Ha ajándékba szánjuk, szépséges üvegbe öntjük, jól bedugaszoljuk, és például arany szalaggal, friss mandarinlevelekkel díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 4 hét érlelési idő

Energiatartalom:

244 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Narancsos-sajtos
céklasaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós zöldségtorta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Szicíliai olívás
narancssaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: