2017. június 24.
Iván napja van

ITALOK > Hideg italok

A citrusféléket termő mediterrán vidékeken nagy hagyománya és kultúrája
van a citromból, narancsból, olykor mandarinból készíthető, nem is csekély alkoholtartalmú, meglehetősen édes, ezért mértékkel fogyasztandó likőrök házilagos készítésének. A listavezető az olasz citromlikőr, a limoncello
(ejtsd: limoncselló), de narancsos változata is nagyon finom.

Fotó: Hemző Károly

Citromlikőr
Eredeti neve: Limoncello

Hozzávalók 1,7 literhez:

  • 5 (bio)citrom sárga héja
  • 5 dl 96º-os tiszta szesz, alkohol vagy 1 liter 38-40º-os natúr vodka
  • 7 (vagy 2) dl víz
  • 1 citrom átszűrt leve
  • 500 g kristálycukor

A narancskikőr receptjében leírtak szerint készítjük, azaz:

1. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, sárga héjukat, és csatos üvegbe szórjuk. Ráöntjük az alkoholt, légmentesen lezárjuk, és legalább 10 napig érleljük-rázogatjuk, majd leszűrjük.

2. A vizet a citromlével és a cukorral szirupsűrűségűvé főzzük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a citromos alkohollal/vodkával, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.

3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, palackokba töltjük, és legalább 2 hétre hűvös, sötét helyre tesszük. Ha a likőr tetején sárga hártya képződik (a citromhéj maradékaként), többször átszűrhetjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt sárga a citrom. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.

Fontos:

Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.

Tippek:

Ha ajándékba szánjuk, szépséges üvegbe öntjük, jól bedugaszoljuk, és színes szaténszalaggal, friss citruslevelekkel díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 4 hét érlelési idő

Energiatartalom:

250 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Narancsos-sajtos
céklasaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Grépfrútos-brokkolis
csirkesaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: