Fotó: Hemző Károly

Citromlikőr
Eredeti neve: Limoncello

Hozzávalók 1,7 literhez:

A narancskikőr receptjében leírtak szerint készítjük, azaz:

1. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk külső, sárga héjukat, és csatos üvegbe szórjuk. Ráöntjük az alkoholt, légmentesen lezárjuk, és legalább 10 napig érleljük-rázogatjuk, majd leszűrjük.

2. A vizet a citromlével és a cukorral szirupsűrűségűvé főzzük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a citromos alkohollal/vodkával, és 1 hétig érleljük, gyakran felrázzuk.

3. Sűrű szövésű vászon-textilszalvétán keresztül átszűrjük a keveréket, palackokba töltjük, és legalább 2 hétre hűvös, sötét helyre tesszük. Ha a likőr tetején sárga hártya képződik (a citromhéj maradékaként), többször átszűrhetjük. A likőr színe attól függ, mennyire volt sárga a citrom. Étkezés után, jól behűtve, likőrös pohárkákban kínáljuk.

Fontos:

Mivel az eredeti receptben szereplő ún. tiszta szeszt, avagy alkoholt mostanság nemigen lehet kapni (a gyógyszertári pedig elképesztően drága), célszerű jó minőségű, semleges ízhatású, például natúr vodkával helyettesíteni. Ez esetben a receptben megadott szesz mennyiségét megkétszerezzük, a vízét pedig arányosan lecsökkentjük – a többi ugyanaz.

Tippek:

Ha ajándékba szánjuk, szépséges üvegbe öntjük, jól bedugaszoljuk, és színes szaténszalaggal, friss citruslevelekkel díszítjük.